En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un dels ximpanzés que viuen a la Fundació Mona. / Foto: Tània Tàpia (arxiu ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Fundació Mona ja ha trobat uns terrenys per a la nova seu, que serà en una zona entre els termes municipals de Banyoles i Porqueres, al Pla de l'Estany.

Aquests nous terrenys permetran a la Fundació crear espais per acollir nous casos de ximpanzés i macacos, entre d'altres primats que a dia d'avui ja no poden instal·lar-se a les instal·lacions on es troben actualment, a Riudellots de la Selva.

El motiu principal pel canvi, però, és que la zona a on es troben des de 2001 està catalogada com a zona inundable i això ha obligat a la Fundació a moure's, ja que l'Agència Catalana de l'Aigua els havia notificat que havien de marxar a finals de 2018.

Les obres, però, per a la construcció del nou espai no començaran fins a la primavera de 2019 i la previsió és poder-se traslladar a finals de la primavera de 2020.

Mentrestant, la Fundació Mona ha anunciat que mantindrà obertes les instal·lacions de Riudellots fins que no es puguin traslladar al 2020.

De tota manera, la Fundació alerta que els espera una situació "econòmicament difícil", ja que hauran de fer front a les despeses del centre de Riudellots mentre també assumeixen el cost de la construcció dels nous equipaments al Pla de l'Estany.

Des de l'entitat defensen que la nova ubicació compta amb una topografia molt variada i també hi ha molta vegetació natural, fet que permetrà enriquir les condicions de vida dels primats que aculli el nou centre. De fet, la projecció és de construir un nou espai per a ximpanzés, un altre per a macacos i un tercer per a altres espècies de primats. En la nova seu també hi haurà un centre d'interpretació i itineraris didàctics, així com també aules i un centre d'educació.

Això permetrà a la fundació poder millorar l'atenció a les visites escolars que hi ha sovint i també atendre en millors condicions els grups d'investigació i recerca que s'interessen en les espècies que s'allotgen en el complex.

En el projecte de construcció es preveu que aquestes noves instal·lacions siguin sostenibles i per això utilitzaran una coberta vegetal com a aïllant natural dels edificis i també un sistema per a un aire condicionat natural per als mesos més calorosos. A més, en les edificacions es preveu construir un espai per a recollir l'aigua de la pluja i poder-ne donar diferents usos i s'instal·laran panells solars per a la calefacció i la creació d'electricitat.

La Fundació Mona va néixer al 2001 amb la voluntat d'oferir un espai als primats que pateixen algun tipus d'explotació. Normalment es tracta d'animals que s'utilitzaven per a fer espectacles en circs, però també hi ha actors de televisió, models de publicitat i fins i tot mascotes. Malgrat que la majoria vivien sols i en males condicions, des de la fundació els proporcionen una millora en la qualitat de vida i l'oportunitat de viure amb altres animals de la seva espècie amb qui relacionar-se.

Des del seu naixement ja han acollit més de 30 espècies i des que l'ACA els va anunciar el 2003 el canvi de normativa que els obligava a marxar, la Fundació ha tingut clar que volia mantenir-se arrelada al territori gironí després del bon tracte que han rebut per part de les diferents administracions i actors. Cal destacar que al llarg dels seus disset anys d'història, per les seves instal·lacions hi han passat un gran nombre de visites, que ja supera les 100.000 persones.

Vota el número 1

Pel 5 d'abril

AGENDA LOCAL

Processó de Divendres Sant

Divendres, 29 Març 2024 21:00

Trobada sardanista

Dilluns, 01 abril 2024 17:00

Nit màgica de peluixos a la biblioteca

Dijous, 04 abril 2024 - Divendres, 05 abril 2024

Concert: Northern Cellos

Diumenge, 07 abril 2024 18:00

COL·LABORADORS