En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Els impulsors i participants en l'òpera 'Llull'. / Foto: Lourdes Casademont (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El president executiu de Metalquímia i impulsor del projecte, Josep Lagares, considera que ès el treball "més ambiciós" de la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya. 

Han calgut més de deu anys per donar-li forma. De fet, l'encàrrec a l'escriptor Jaume Cabré i al director de la cobla La Principal de la Bisbal, Francesc Cassú, perquè fessin el llibret i la partitura respectivament es va fer el gener del 2010.

"Es van enamorar del projecte", recorda Lagares, qui també ha explicat que la idea va sorgir amb el seu pare l'any 2004. "Ens vam plantejar el repte de crear una òpera de gran creativitat argumental, elevada qualitat i elaboració musical, d'esperit emocional i de vocació global que traspués sobretot catalanitat (...) i que fos capaç de de portar l'essència de Catalunya, de la Mediterrània, de la nostra cultura i història als diferents pobles del món". Una obra, ha precisat Lagares, que havia de "traspassar el temps i l'espai" perquè també sigui patrimoni de les futures generacions.

Sobre l'elecció de la figura de Ramon Llull com a protagonista, l'escriptor Jaume Cabré ha admès que va ser un procés complex però que van escollir-lo perquè és "referent per a moltes coses" i el "primer que va agafar el Mediterrani com a camp de treball". N'ha destacat la seva capacitat de treball –"fou una màquina de pensar i actuar"-, empès pel "neguit" de convertir infidels (musulmans i jueus).

Ha avançat que s'han centrat en la darrera època de Llull i que s'han "inventat" una part de la seva història, com és la relació que va tenir amb la seva filla Magdalena a qui va abandonar, juntament amb la seva dona i l'altre fill, quan tenia trenta anys per emprendre els seus ambiciosos projectes. D'altra banda, també ha admès que convertir en vers tot el text que prèviament havia escrit ha estat "molt divertit".

L'òpera arrenca amb un Llull (interpretat per Roger Padullés) vell i malalt a Gènova que rep la visita del dominic Nicolau Eimeric que li comunica que Jerusalem ha estat alliberat de l'Islam pels cavallers del Temple. El protagonista també rep una carta de la filla Magdalena (Marta Mathéu) per avisar-lo de la mort de la mare (Gemma Coma-Alabert) i que trenca tota relació amb ell perquè mai els ha fet de pare.

Al llarg de les dotze escenes, Llull explicarà les aventures i desventures a Jerusalem, on l'intentaran matar, el tancaran a la presó i on també es retrobarà amb la seva filla. La durada és d'una hora i quart i inclou un pròleg i dos actes.

El director musical i autor de la partitura, Francesc Cassú, l'ha definit com a una òpera "clara, austera, mediterrània i on per damunt de tot hi prima la melodia". Ha explicat que el que s'estrenarà a l'Auditori de Girona serà una versió simfònica i que , a banda de la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya també es comptarà amb la Polifònica de Puig-reig, donat que també hi ha molta presència de cant coral.

També ha dit que aquesta és una obra "ambiciosa", amb un elenc de deu personatges i el conjunt instrumental i vocal, que s'hauria d'interpretar als grans teatres de Catalunya.

De moment, s'està treballant per portar-ho a la Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya. "No podem fer de Teatre Liceu però intentarem fer una semiescenificació", ha afirmat el seu director, Xavier Albertí, que precisament s'encarrega de la direcció escènica de 'Llull'.

D'aquesta òpera, a més, n'ha destacat la vàlua dels músics i intèrprets així com l'"excel·lent qualitat" de la partitura. Pel que fa a la posada en escena a l'Auditori de Girona, ha avançat que treballen perquè sigui sobretot acústica i ha confirmat que hi haurà una pantalla que subtitularà el text perquè el públic pugui seguir els diàlegs.

El director del Festival Temporada Alta, Salvador Sunyer, ha elogiat la tasca que està fent Metalquímia amb projectes com aquests tot dient que és una feina que pertocaria fer a les administracions. "Tant de bo institucions com El Liceu treballessin més amb òperes contemporànies", ha dit.

Com en els anteriors treballs de la Simfònica, 'Llull' també s'editarà en un doble CD en el que serà el desè treball enregistrat. Aquests dies s'està gravant la part dels solistes als estudis 44.1 d'Aiguaviva (Gironès) on aquest dijous s'ha fet la presentació. Les entrades per les representacions del 23 i 24 de novembre ja estan a la venda.

Vota el número 1

Pel 19 d'abril

COL·LABORADORS