En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El cartell anunciant la plataforma 'Som UdG'; al fons, el rector Quim Salvi i el vicerector José Antonio Donaire. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

'Som UdG' és la primera plataforma de participació directa que una universitat crea arreu de l'Estat.

Segons ha explicat el vicerector de Comunicació i Relacions Exteriors, José Antonio Donaire, tan sols la de La Corunya en té una altra de semblant, però encara es troba "en fase experimental".

I anant fins i tot més enllà, el vicerector també explica que són poques les universitats estrangeres que han incorporat un canal com el que ara posa en línia la Universitat de Girona.

'Som UdG', que estarà plenament operativa passat festes, vol impulsar debats i propostes al voltant de la universitat que, si prosperen, s'incorporaran a l'acció de govern. Per això, com concreta Donaire, s'ha pensat tant per a "debats estructurals com per a qüestions més petites", amb l'objectiu de fomentar "la participació activa" tant de la comunitat universitària com de la ciutadania en general.

"Es tracta d'una plataforma oberta i en construcció", indica el vicerector, deixant clara quina n'és la voluntat. D'entrada, 'Som UdG' permet que tothom qui ho vulgui pugui obrir un debat o bé participar en algun que ja s'hagi creat. Per això, aquells qui no estiguin vinculats a la universitat, s'hauran de registrar (tot i que n'hi haurà prou amb el nom i el DNI).

D'entrada, ja es crearà un debat específic al voltant del pla estratègic de la UdG, amb l'objectiu de recollir idees i propostes. "Volem que hi participi tothom, i fins i tot penjarem el document en PDF, perquè aquells qui ho vulguin puguin proposar modificacions concretes", ha dit José Antonio Donaire.

A part dels debats, 'Som UdG' també permet votar propostes. En aquest cas, però, aquest espai de la plataforma es reserva a la comunitat universitària (estudiants, professors, investigadors i personals d'administració i serveis). Les propostes poden néixer dels debats o bé introduir-se directament. Això sí, abans de passar-se a votació, hauran de tenir un cert quòrum.

D'entrada, es planteja que les hagi recolzades com a mínim el 5% de la comunitat universitària. Però el vicerector ja ha dit que "l'esperit de l'equip de govern" no és agafar-se aquest llindar al peu de la lletra. "Si veiem que una proposta té un número raonable de vots a favor, ja la sotmetrem a votació", indica. Si aquella proposta que es vota té un suport majoritari, l'equip de govern de la UdG l'assumirà i la farà efectiva.

El vicerector de Comunicació i Relacions Exteriors subratlla que es farà una "campanya intensa de promoció" de la nova plataforma –gairebé "aula a aula"- amb l'objectiu que sigui una eina de "participació efectiva". Segons Donaire, allò que no es vol és que 'Som UdG', com ja ha passat en casos de canals similars impulsats per ajuntaments, no tingui pràcticament usuaris.

"Volem generar cultura democràtica, de participació i deliberació", indica. I subratlla: "L'objectiu és que la universitat sumi amb les aportacions de la societat civil i les dels seus alumnes, professors, investigadors i personal".

Per la seva banda, el rector de la UdG, Quim Salvi, ha explicat que l'impuls d'aquesta plataforma de participació dona compliment al seu programa de govern. "Hem dit moltes vegades que el nostre serà un govern obert, que busqui la participació de la comunitat universitària; i aquest és, precisament, l'objectiu d'aquest canal directe, que permetrà vehicular les seves propostes i inquietuds", ha conclòs.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS