En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Foto de família amb tots els premiats de la X edició dels Premis Carles Rahola a la Comunicació Local. / Foto: Aleix Freixas (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El premi al millor treball informatiu de premsa de la desena edició dels Premis Carles Rahola a la Comunicació Local ha estat per Tura Soler, d''El Punt Avui' pel conjunt d'articles titulat 'El misteri de Susqueda'.

En ell s'hi fa un seguiment exhaustiu de l'evolució del cas del crim que hi va haver en el pantà de la Selva a finals d'estiu del 2017. El jurat ha premiat que expliqui el cas des de diferents vessants i utilitzant una gran varietat de recursos.

El crim de Susqueda també ha estat el tema del premi a la Millor fotografia de premsa, que ha estat pel fotoperiodista del 'Diari de Girona', Aniol Resclosa. La imatge guanyadora ha estat la fotografia 'Buscant l'arma del crim' perquè recull de manera sorprenent la recerca de proves i la complexitat de la investigació del doble crim.

Els premis també han volgut fer una menció especial dins de la categoria de Millor treball en premsa a Jordi Dalmau Corominas pel recull d'articles d'opinió que es publiquen periòdicament al 'Diari de Girona'. El jurat ha valorat el seu bagatge professional, el bon fer al llarg de tota la carrera i l'esforç de relacionar fets històrics amb l'actualitat.

Dins de la categoria de Millor programa de televisió, el projecte guanyador han estat els capítols 19, 23 i 25 del programa 'Territori Contemporani' emès per Vallès Oriental Televisió. N'han destacat el bon tractament divulgatiu de l'art i la descoberta de pensadors i artistes locals.

El premi al Millor programa de ràdio -també conegut com a Premi Miquel Diumé- ha anat al programa 'Sopem a la presó' de Ràdio Capital de l'Empordà. Es tracta d'un homenatge que s'ha fet setmanalment a Dolors Bassa a partir d'un programa enregistrat a la presó del Puig de les Basses (Alt Empordà), on hi havia l'exconsellera. Els autors del programa són Martí Saguer, Miquel Curanta, Daniel Cortés, Eugènia Güell, Gerard Escaich, Josep Lluís Vidal, Judith Saez, Laia Bodro i Marc Clapés.

El premi al millor projecte de comunicació periodística ha estat per a Sara Montesinos i Martí Albesa pel projecte 18+1. El jurat ha destacat que és una sèrie documental que té en compte el valor de donar veu directa als joves immigrants, fa d’articulador d’un servei públic i evidencia un problema existent.

L'Associació Cultural La Llera del Ter ha estat premiada amb el guardó Millor iniciativa de comunicació institucional. Es tracta d'una revista local que està editada per diferents municipis. Segons el jurat, la publicació ha recuperat la història d’una revista molt ben elaborada, amb periodisme de proximitat i amb varietat de gèneres. A més consideren que el projecte ha sabut engrescar les generacions més joves —molts d’ells, estudiants de periodisme—, que segur que aprendran de l’experiència.

Per últim, el premi a la millor informació digital ha estat per a l’Associació Cultural Xarxa de Municipis Indians per la web 'El llegat dels indians', perquè agrupa tota la informació d’una herència cultural rica. El jurat ha destacat la col·laboració dels dotze municipis indians per difondre part de la història de cada poble.

Els desens Premis Carles Rahola a la Comunicació Local han tingut un marcat caire polític al llarg de diferents intervencions dels premiats. La majoria d'ells han volgut homenatjar als líders independentistes empresonats i a l'exili.

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, també ha fet un paral·lelisme entre l'afusellament de Carles Rahola i el judici de l'1-O. Noguer ha remarcat que en aquest judici "està en joc alguna cosa més que la llibertat dels presos". El president ha destacat que en el Tribunal Suprem també s'està jutjant "el dret a la llibertat d'expressió, el dret a la lliure reunió, el dret a la informació i el dret a la manifestació".

Per altra banda, el president de la delegació gironina del Col·legi de Periodistes de Girona ha volgut remarcar les dificultats que viu la professió actualment. Si bé ja és habitual remarcar la situació de precarietat que viu el sector, Joan Ventura hi ha sumat l'amenaça de les 'fake news'. Segons Ventura, en el "clima electoral" que es viu actualment, el periodisme contrastat pot tenir "un paper decisiu" per marcar el futur de la professió.

Per això ha demanat als governs i als directius dels mitjans de comunicació que mantinguin "la pluralitat dels mitjans de comunicació" per garantir "una societat lliure". Els X Premis Carles Rahola s'han entregat aquest dijous al vespre a l'Auditori de Girona.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS