En directe: Selecció musical

La nau que l'empresa Biospirit té a Celrà. / Foto: Gerard Vilà (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Des d'aquest dimarts, la plantilla de Biospirit de Celrà ja no va a treballar. L'empresa els ha donat una dispensa d'un mes i els ha enviat a tots a casa.

Ho ha fet davant la delicada situació econòmica que travessa la firma. A la fàbrica, a hores d'ara, només hi queden els membres del comitè.

La direcció ha anunciat que té la intenció de presentar concurs de creditors perquè arrossega un deute de més de 5 milions d'euros.

La plantilla, però, tem que l'empresa es veurà abocada a tancar, perquè ja fa tres mesos que se'ls deuen les nòmines, l'activitat està del tot aturada, pràcticament no queda estoc al magatzem i la nau s'està buidant de maquinària.

De fet, de la quarantena de treballadors que té Biospirit, n'hi ha 34 que ja han presentat una demanda reclamant que se'ls extingeixi el contracte. Una fórmula que recull la llei en cas que l'empresa acumuli tres nòmines impagades.

Fonts sindicals expliquen, però, que Biospirit no té actius, ja que la nau és de lloguer, i que segurament hauran de cobrar indemnitzacions a través del Fons de Garantia Salarial (Fogasa). Tot i que la direcció encara no ha concretat què farà, la plantilla també està pendent de veure si, en paral·lel a anar davant el Jutjat Mercantil, l'empresa també presenta un ERO d'extinció.

La situació de Biospirit va fer un tomb ara fa dos anys, quan va morir la fundadora de l'empresa i dues de les seves filles van assumir la direcció. A partir d'aquí, fonts sindicals expliquen que un seguit de decisions desafortunades han provocat que s'hagi entrat en números vermells.

Segons concreten, l'empresa havia arribat a facturar quasi 15 milions d'euros, distribuïa més de 2.500 productes d'unes 200 marques, a més de la seva pròpia, i tenia uns 50 treballadors. Però les despeses de lloguer derivades d'un trasllat a una nau més gran, un canvi informàtic i la progressiva pèrdua de clients han deixat Biospirit en una situació compromesa.

L'empresa, sobretot, s'ha centrat a importar i distribuir tota mena de productes ecològics (no només d'alimentació, sinó també d'altres sectors com la neteja). Bàsicament, provenen de diferents punts d'Europa (sobretot, del nord) i també del Japó.

Biospirit es fa fundar el 1993 a Moià. Inicialment, va néixer com a Luz de Vida. Quatre anys més tard va traslladar-se a Sant Gregori i des del 2008 va establir la seu a Celrà. Primer, a una nau d'uns 6.000 metres quadrats i després, va traslladar-se a la que ocupa actualment.

En directe

 

Vota el número 1

Pel 13 de desembre

COL·LABORADORS