En directe: Top 25 - llista èxits

 Llagostera Ràdio on-line

Exterior de la factoria que Torrot-Gas Gas te a Salt. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'ERO temporal a Torrot-Gas Gas afecta 128 treballadors (el 100% de la plantilla). El fabricant de motos vol començar a aplicar-lo el 9 de juliol i estendre'l fins a finals de desembre.

Durant aquest temps, els treballadors aniran a l'atur en funció de les necessitat de producció.

Després d'entrar l'expedient, les parts han mantingut diverses trobades per intentar tancar un acord. Avui s'ha celebrat la darrera de les reunions abans no acabi el període de consultes (que es tanca divendres). Aquí, la direcció de Torrot-Gas Gas ha mogut fitxa i ha proposat diverses mesures per intentar minimitzar l'afectació de l'ERO entre la plantilla.

D'entrada, el fabricant de motos elèctriques i de trial ha proposat complementar un 10% de l'atur als treballadors que es vegin afectats per l'expedient. A més, com que aquells a qui ara s'enviï a casa no podran cobrar la prestació fins al setembre, la companyia també ha proposat fer-los un avançament lineal de 900 euros (perquè puguin acabar de passar l'estiu abans no comencin a percebre el subsidi).

Torrot-Gas Gas també ha garantit que retornarà econòmicament el 50% de l'atur que generin aquells treballadors afectats per l'ERO. Això sí, en aquest cas la mesura no es començarà a aplicar fins al 2020. Quan s'aixequi l'expedient, la companyia calcularà cas per cas quina quantitat han de rebre tots aquells que temporalment hagin perdut la feina (en base a aquest percentatge) i els l'anirà abonant.

Per últim, la direcció de l'empresa també s'ha compromès que els treballadors puguin recuperar les vacances durant l'any vinent i els ha garantit que tampoc perdran la paga extra. La plantilla la cobra prorratejada (és a dir, que se'ls reparteix dins les nòmines mensuals) i Torrot-Gas Gas ha proposat pagar-los les quantitats pendents d'aquest 2019 a partir del segon semestre de l'any que ve.

La secretària general de la FICA-UGT a les comarques gironines, Isabel Martínez, explica que la proposta se sotmetrà ara a votació de l'assemblea de treballadors. La trobada entre sindicats, comitè i plantilla s'ha convocat per aquest dijous a les deu del matí.

Martínez diu que estan raonablement satisfets perquè aquesta última proposta de l'empresa "millora la llei". Però també ha alertat que, si l'assemblea ratifica la proposta i l'ERO tira endavant, es constituirà una comissió de seguiment per garantir que el fabricant de motos compleixi els pactes.

En total, l'ERO afectarà 128 treballadors. D'aquests, 95 treballen a la fàbrica que Torrot-Gas Gas té a Salt (62 a la secció de motos de competició que es venen sota el segell de Gas Gas i els 33 restants, fabricant motos elèctriques per a Torrot). N'hi ha onze més que treballen a Vilablareix (on la companyia produeix un velocípede) i els restants es reparteixen entre les oficines de Mataró, Madrid i Cadis (on Torrot-Gas Gas construeix una fàbrica).

Segons apareixia a la documentació de l'ERO d'extinció que l'empresa va presentar aquesta primavera –i que no va acabar aplicant- el fabricant de motos acumula 41 MEUR de pèrdues en tres anys. Durant el darrer exercici, a més, Torrot-Gas Gas també va patir una davallada de vendes de més del 50% (passant dels 39,3 MEUR de facturació del 2017 als 22 de l'any passat).