En directe: Top 25 - llista èxits

 Llagostera Ràdio on-line

El ple per al nou mandat a la Diputació de Girona. / Foto: Diputació de Girona

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'equip de govern de JxCat i ERC a la Diputació de Girona té majoria absoluta i, per tant, no necessitava el suport de cap dels grups de l'oposició perquè el cartipàs per al mandat tirés endavant.

La proposat que ha rebut llum verda al ple d'aquest dimarts fixa la distribució de càrrecs, els sous de l'equip de govern, les retribucions de l'oposició i, també, el nombre de personal de confiança i quines retribucions tindran.

En relació a les retribucions dels diputats i de l'equip de govern, el vicepresident Albert Piñeira (JxCat) ha explicat que han fet una actualització general del 2,5% en base als increments "del personal al servei de les administracions públiques".

Tot i això, ha destacat que han incrementat més el sou als diputats de l'equip de govern perquè entenen que "no tenia sentit" que diputats de l'oposició tinguessin una retribució més alta que la dels polítics "responsables de tirar endavant la política pública". Segons fixa l'acord, els diputats de l'equip de govern amb dedicació exclusiva cobraran 45.000 euros bruts anuals.

La graella també fixa una retribució, sempre que sigui amb dedicació exclusiva, de 76.875 euros bruts l'any per al president, 64.575 per als quatre videpresidents, 43.050 euros anuals per als president dels grups de l'oposició i els portaveus i un salari de 33.825 euros l'any per als diputats de l'oposició.

Aquest punt de l'ordre del dia ha comptat amb els suport dels 20 diputats de l'equip de govern i, també, dels del gruix de l'oposició (PSC, Independents de la Selva i Tots per l'Empordà). La CUP s'ha quedat sola votant-hi en contra. La seva diputada, Laia Pèlach, ha afirmat que és "escandalós" que l'increment del nombre de diputats de l'equip de govern vagi acompanyat d'un augment del seu sou.

"No compartim gens que la incorporació d'ERC al govern es tradueixi en un augment de la retribució de tots els diputats del govern, augmenta el cost de l'estructura política i es tradueix amb menys pressupost disponible per fer polítiques públiques", ha apuntat Pèlach.

L'únic portaveu dels altres grups de l'oposició que ha valorat la proposta ha estat Juli Fernádez (PSC) que ha assegurat que és un increment comprensible tenint en compte que hi ha més diputats a l'equip de govern i que va en la línia "de continuïtat" de l'anterior mandat. Amb tot, ha afirmat que estaran atents a quantes dedicacions exclusives s'acaben demanant.

L'altra proposta que ha passat per ple ha estat la de la creació de 27 càrrecs de confiança o assessors. Són dos mes que en l'anterior mandat i és el "màxim legal" perquè actualment l'Ajuntament de Girona (el més gran de la demarcació) compta amb 27 regidors i és el que estipula quants assessors hi poden haver a la Diputació.

Piñeira ha defensat la creació d'aquest nombre de càrrecs de confiança per assegurar que n'hi ha "un per diputat". De nou, la CUP ha estat l'única veu discordant. La diputada sosté que no en calen tants i que, en tot cas, s'haurien de justificar d'acord amb la feina que fan. A més, també ha criticat la creació d'un nou adjunt a la vicepresidència primera (47.875,20 euros anuals). Segons Pèlach, demostra que els dos socis de govern estan creant "estructures pròpies" en comptes d'impulsar un projecte conjunt.

"Entenc que la CUP, amb una diputada, també voldrà tenir una persona com a càrrec eventual i s'entén que el PSC, que en té quatre, pugui tenir també un assessor per a cadascun", ha replicat Piñeira que ha instat la diputada de la CUP a "renunciar-hi". A més, també ha assegurat que JxCat i ERC formen un govern "únic" que treballarà en sintonia.

El cartipàs també fixa l'organigrama de govern per als pròxims quatre anys. Acompanyen al capdavant del govern al president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, Pau Presas (ERC) com a vicepresident primer, Albert Piñeira (JxCat) com a vicepresident segon, Maria Puig vicepresidenta tercera i M. Àngels Planas vicepresidenta quarta.

Jordi Camps (JxCat) assumeix Promoció i Desenvolupament Econòmica Local i el Diplab, Jordi Xargay (JxCat) xarxa viària i noves tecnologies, Jordi Masquef (JxCat) esports, Josep Maria Bagot (ERC) suport a entitats locals, Roser Estañol (JxCat) recursos humans, Eva Viñolas (ERC) assistència als municipis petits, M. Àngels Planas (JxCat) Hisenda i serveis econòmics, Quim Ayats (ERC) habitatge, assistència als municipis i serveis generals, Montse Mindan (JxCat) programes europeus, M. Teresa Brunsó (ERC) acció social, Josep Piferrer (ERC) educació, Albert Piñeira (JxCat) Cultura i Anna Barnadas (ERC) Medi Ambient.