En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un home vacunant-se contra la grip. / Foto d'arxiu

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Segons el departament de Salut, enguany la campanya comunicativa 'Per un hivern sense BRRR' posa l'èmfasi en prevenir, a més de la grip, altres malalties d'hivern com ara la bronquiolitis i altres patologies víriques.

Per fer front a l'increment de la demanda assistencial el CatSalut reforçarà el sistema amb 21,4 milions d'euros per millorar l'atenció a les urgències, la primària o l'atenció hospitalària, entre altres.

Enguany el consell de vacunar-se contra la grip s'amplia també per primera vegada als infants de 6 mesos a 2 anys amb prematuritat alta, és a dir, que van néixer amb menys de 32 setmanes. La vacuna és la mateixa que per un adult pel que fa a la composició però la dosi és diferent.

La vacuna contra la grip estacional està adreçada a persones que tenen un alt risc de complicacions si la pateixen, com per exemple la gent de 60 anys o de més edat, interns de residències geriàtriques, centres de malalties cròniques i malalties mentals, adults i infants amb malalties pulmonars o cardiovasculars cròniques, persones amb obesitat mòrbida, dones embarassades...

La campanya de vacunació de la grip també va dirigida a aquells professionals de la salut, tant d’atenció primària com hospitalària, treballadors d’institucions com ara residències geriàtriques o centres de malalts crònics, professionals d’assistència domiciliària, entre d’altres.

A Catalunya hi ha 700 centres vacunals des d'on es distribuiran els més d'1,2 milions de vacunes, una adquisició que ha tingut un cost de prop de 4 milions i mig d'euros.

La vacunació antigripal és la mesura de prevenció primària fonamental per prevenir la grip i les seves complicacions. Els virus gripals varien les seves característiques antigèniques amb facilitat d'una temporada a un altra i per mantenir l’efectivitat de les vacunes cal adaptar-les cada temporada a les soques de virus circulants. Les persones vacunades de la grip tenen una probabilitat més baixa de contagi, però s’ha de tenir en compte que un dels objectius principals de la vacunació no és solament evitar la infecció, sinó la prevenció de les complicacions que pot comportar la infecció pel virus de la grip.

Més enllà de la grip, la campanya comunicativa d'aquest any se centra també en la prevenció d'altres malalties d'hivern. "La grip no és l'única malaltia que es produeix a l'hivern, segurament és la més mediàtica, però també hi ha altres virus i infeccions respiratòries que ocasionen increments importants de la demanda assistencial, com l'epidèmia de la bronquiolitis", ha dit la consellera de Salut, Alba Vergés.

Per això, els pòsters i altres materials comunicatius adreçats a la ciutadania aconsellen en línies generals rentar-se les mans amb freqüència, beure aigua sovint o ventilar espais tancats, a més d'abrigar-se.

 

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS