En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

D'esquenes, els dos animalistes que van ocupar l'escorxador de Riudellots de la Selva. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El 16 d'abril passat, més d'un centenar d'animalistes van entrar a l'escorxador i sala d'especejament de l'empresa Friselva a Riudellots de la Selva per protestar contra el sacrifici d'animals.

Un cop dins, i segons ells mateixos van anunciar, els activistes van "alliberar" set porcs. A més, van ocupar i es van encadenar a la línia de producció per aturar el sacrifici d'animals.

En total, l'ocupació va durar més de deu hores. Cap a les deu del matí, i després de rebre la denúncia de l'empresa, els Mossos d'Esquadra van començar el desallotjament forçós perquè els animalistes havien decidit oposar resistència passiva. Els Mossos van detenir dos dels activistes per, suposadament, agredir un dels agents durant el desallotjament.

El jutjat penal 5 de Girona ha començat a jutjar aquest dimecres aquests dos activistes a qui la fiscalia acusa d'un delicte lleu de lesions i d'un altre d'atemptat a agents de l'autoritat. Segons recull l'escrit d'acusació, cap a les dotze del matí, antiavalots dels Mossos van "intentar separar els dos acusats" que van oposar resistència "propinant-los cops de puny i puntades de peu de forma continuada".

A més, continua l'acusació pública, un dels dos mossos va patir lesions "a braços i cames". En concret, tenia "dolor a la palpació" al colze dret i una equimosis a la cama dreta. L'escrit recull que va necessitar tres dies no impeditius per curar-se. La fiscalia demana 10 mesos de presó i multa de 600 euros per a cadascun dels acusats. També vol que indemnitzin conjuntament el mosso amb 120 euros.

Els animalistes han negat que colpegessin cap dels mossos. Segons han declarat a la sala de vistes, es resistien passivament quan un dels policies els va insultar i colpejar. Una de les activistes ha assegurat que un agent li va dir "filla de puta" i li van clavar un cop de puny. L'altre ha assegurat que també va rebre cops d'un dels policies.

A preguntes de l'advocat de la defensa Benet Salellas, els activistes han ressaltat que van sol·licitar ser visitats per un metge arran de les lesions que havien patit però que no els hi van fer cas. Una situació que, segons Salellas, és una "vulneració flagrant" dels seus drets fonamentals.

Estava previst que el judici es fes sencer aquest dimecres però l'agent que assegura que va resultar lesionat durant el desallotjament no ha pogut comparèixer. Per això, i com que els activistes han viatjat des de Suïssa per ser al judici, finalment el jutjat ha optat per començar avui i assenyalar la continuació de la vista per al pròxim dimarts. Serà aleshores quan declararà aquest sotsinspector dels Mossos d'Esquadra.

Aquest dimecres ha declarat un altre mosso que ha afirmat que els activistes van oferir una resistència "molt activa" i que llançaven "puntades de peu" mentre estaven asseguts i encadenats a terra. Ha explicat així un dels vídeos aportats per la defensa on es veu un agent (que és el que va patir lesions) situat damunt dels activistes quan estaven asseguts i fent pressió amb les cames sobre d'ells. "És una tècnica que busca la màxima contenció amb la mínima intervenció", ha argumentat.

En paral·lel al judici que ha començat aquest dimecres, segons recull l'escrit de la fiscalia, hi ha una altra causa oberta als jutjats de Santa Coloma de Farners per un delicte de coaccions per l'ocupació de l'escorxador.

A més, el Departament d'Agricultura va anunciar que obriria expedients sancionadors contra els activistes per vulnerar la llei de benestar animal. Segons la defensa, almenys dos dels animalistes han rebut multes per valor de 10.000 euros. Entre ells, un dels acusats.

Vota el número 1

Pel 19 d'abril

COL·LABORADORS