En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El secretari general del Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda, Albert Castellanos, i el delegat del Govern a Girona, Pere Vila. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

118.208.033 euros. Aquesta és la inversió que rebran les comarques gironines (aquí, no s'hi compta la Cerdanya) amb els nous pressupostos de la Generalitat.

El delegat del Govern a Girona, Pere Vila, ja ha destacat d'entrada que aquest 2020 fa ser "optimistes", perquè a més de la injecció procedent del Govern, el territori també rebrà les d'altres administracions, com ajuntaments, Diputació i consells comarcals, que estan aprovant pressupostos a l'alça.

Centrant-se amb els comptes que aquesta setmana han entrat al Parlament, Pere Vila ha especificat primer quina serà la inversió que rebran les diferents comarques. Així, el llistat es completa amb el Pla de l'Estany (13,53 MEUR), el Baix Empordà (11,71 MEUR), la Garrotxa (11,69 MEUR) i el Ripollès (9,93 MEUR).

A partir d'aquí, el delegat ha fet incís en quins són els projectes més destacats per al territori.

En carreteres, ha subratllat els 12,12 milions d'euros que rebrà la millora de la C-66 a cavall del Pla de l'Estany i la Garrotxa, o els 4,55 milions d'euros que es destinaran a condicionar les carreteres locals GI-633 i GI-634 entre Sant Julià de Ramis i Verges.

En Educació, el projecte de pressupostos destina 4,8 MEUR al nou institut de Vilablareix, 1,64 MEUR al de Caldes de Malavella (Selva), 1,07 MEUR per a l'ampliació de l'IES Brugulat de Banyoles o mig milió a la nova Escola Fanals de Platja d'Aro. Aquí, Pere Vila també n'ha destacat els 458.950 euros per a la nova escola Montserrat Vayreda de Roses (Alt Empordà) o els 620.000 per a la Sant Iscle de Vidreres.

I també hi ha tota una altra línia de partides referides al sistema d'abastament d'aigües o a l'ampliació i millora de depuradores. Aquí, per exemple, s'hi inclouen 2,7 MEUR per als col·lectors en alta de Verges, Colomers i Jafre; 1,3 MEUR per al sistema de desguassos de la presa de Boadella o les ampliacions de les depuradores de Maçanet de la Selva (4,28 MEUR) i de Cassà (3,15 MEUR).

Dins el llistat d'inversions, Pere Vila tampoc ha passat per alt els 3,48 milions d'euros que rebrà l'hospital Josep Trueta. Unes partides que, entre d'altres, serviran per fer obres a urgències i ampliar el bloc quirúrgic, l'hospital de dia oncològic, la UCI pediàtrica i neonatologia.

El delegat també ha justificat que els comptes d'aquest 2020 no incloguin cap partida específica per al nou hospital perquè Salut encara no n'ha decidit la ubicació definitiva: si a Domeny o bé al costat del Santa Caterina (preveu fer-ho aquest primer trimestre). "Això fa que encara no s'hagi pogut contemplar cap partida específica, perquè hi ha infinitat de treballs previs abans de dur a terme la construcció", ha dit Pere Vila.

El delegat, però, també ha matisat que això no vol dir que durant aquest any part dels diners dels pressupostos no es destinin al nou Trueta. "Avui, malgrat que internament s'està fent molta feina, això no genera cap inversió prèvia; en tot cas, seran despeses incloses dins el pressupost ordinari", ha precisat.

I més o menys, això també és el que passa amb el nou institut Ermessenda de Girona (que s'ha de situar a les naus de l'antiga Simon). El pressupost destina una partida conjunta de 13.288,38 euros per als instituts Ermessenda i Sarrià de Ter (actualment, en mòduls prefabricats). Però no n'hi ha cap per al projecte del nou IES. "En tot cas, està previst fer-lo i, a mesura que passin els diferents exercicis, s'anirà solucionant", ha precisat Pere Vila.

A més de les inversions, el delegat del Govern també ha fet incís en què els pressupostos d'aquest 2020 permetran crear 1.928 places de treballadors públics a les comarques gironines. I que d'aquestes, el gran gruix (1.911) seran per a salut i educació. Aquí no s'hi contemplen, però, els Mossos d'Esquadra (perquè es comptabilitzen apart).

El secretari general de Vicepresidència, Economia i Finances, Albert Castellanos, ha explicat les línies generals dels pressupostos de la Generalitat per al 2020. N'ha destacat, per exemple, que als comptes d'aquest any, per primer cop, la inversió pública supera els 2.000 milions d'euros.

Vota el número 1

Pel 19 d'abril

COL·LABORADORS