En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Raïms de carinyena blanca a les vinyes de la DO Empordà. / Foto: DO Empordà

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els primers vins de carinyena blanca es podran comercialitzar a partir de la propera verema un cop els cellers registrin oficialment el raïm collit d’aquesta varietat.

Coincidint amb l’aprovació, el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Empordà ha posat en marxa un pla per potenciar-ne el seu ús.

Inicialment, s'han inventariat les vinyes de carinyena blanca. Segons un estudi preliminar elaborat pels tècnics de la denominació, a l’Empordà hi ha actualment un total de 19 hectàrees d’aquesta varietat que es concentren principalment al voltant del Coll de Banyuls, a la Serra de l’Albera, a l'Alt Empordà.

Espolla, Garriguella, Agullana, Sant Climent Sescebes i Masarac són, per aquest ordre, els municipis altempordanesos on hi ha més abundància de vinyes de carinyena blanca. De fet, aquesta comarca, juntament amb el Llenguadoc-Rosselló (França- Catalunya del Nord), són les regions que concentren la major part de ceps d’aquesta varietat tan particular que és pràcticament inexistent a la resta de denominacions catalanes o espanyoles.

Segons el mateix estudi, la majoria de vinyes de carinyena blanca de l’Empordà superen el centenari, una circumstància que evidencia la vinculació històrica d’aquesta varietat a la zona. Els viticultors empordanesos tenen una llarga experiència i bagatge en el seu maneig. L’informe del Consell Regulador especifica també que hi ha una desena de cellers -un 20% del total- que compten amb carinyena blanca al seu vinyar.

El següent pas del pla d’acció serà la creació d’un distintiu que identificarà els vins elaborats amb carinyena blanca. Aquesta proposta forma part d’una iniciativa que té per objectiu fer valer els vins monovarietals elaborats amb les varietats tradicionals de l’Empordà: la carinyena negra, blanca i roja, i el lledoner (nom local que rep la garnatxa negra, blanca i roja).

L'Empordà és terra de varietats històriques. El lledoner -nom local que rep la garnatxa- representa una tercera part de la vinya empordanesa amb 572 de les 1.768 hectàrees plantades. Destaca especialment la garnatxa negra amb 377 hectàrees, seguida de la blanca, amb 88, i la roja, amb 61.

També hi ha una altra varietat, la garnatxa 'peluda', més minoritària amb unes 4 hectàrees plantades. Les carinyenes negres, blanques i roges són l’altra varietat més representativa de l'Empordà, amb 402 hectàrees, és a dir, el 22% de total.

La denominació empordanesa pot presumir d'una riquesa varietal exclusiva, ja que és una zona vinícola que produeix totes les varietats de lledoners i carinyenes.

Avui en dia, les varietats autòctones representen prop del 65% de totes les vinyes de la denominació d'origen. El percentatge de les varietats tradicionals no ha deixat de créixer en els últims anys gràcies a l'aposta dels viticultors empordanesos pel lledoner, la carinyena, el macabeu o el moscatell. Una tendència que ha anat acompanyada amb l'aparició de nous vins monovarietals amb raïms procedents d'una mateixa finca. Són propostes d'una nova generació de viticultors i enòlegs que busquen vins que siguin un reflex de la zona on es produeixen.

Vota el número 1

Pel 19 d'abril

COL·LABORADORS