En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La taula amb les diferents administracions reunides a Hostalric pel Gloria. / Foto: Lourdes Casademont (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Agència Catalana de l'Aigua té previst fer 75 actuacions a la part baixa de la conca de la Tordera, una de les zones més afectades pel temporal Gloria arran dels desbordament del riu.

El cost serà d'entre 5 i 7 milions d'euros i entre les actuacions més importants hi ha el restabliment del servei de la planta dessalanitzadora de Blanes que des de llavors està aturada.

En tot Catalunya, hi ha previstes 600 actuacions amb un cost de més de 50 milions d'euros.

Des de fa dues setmanes, que l'ACA ja ha començat els treballs a Hostalric. La idea, segons el director general de l'ens, Lluís Ridao, és començar per aquest municipi i "anar baixant, refent motes , canalitzacions i retirada de vegetació". En aquest sentit, ha recordat que també s'ha obert una línia d'ajuts per a Ajuntaments amb una partida de 10 milions d'euros per finançar al 100% les reparacions de l'abastament en alta.

L'alcalde d'Hostalric, Nil Papiol, ha agraït la celeritat amb què han començat els treballs que consisteixen entre altres coses en l'estabilització del camí que hi ha a la llera del riu. "Ens preocupava especialment perquè hi passa la xarxa de clavegueram fins a la depuradora", ha detallat.

Aquest municipi ha xifrat en 1,2 milions d'euros els danys del temporal, incloent desperfectes a la via pública, equipaments municipals i centres educatius, activitats econòmiques i agràries. És un dels que ha tramitat la declaració de zona catastròfica (tècnicament denominat com a zona afectada per a una emergència de protecció civil) juntament amb Massanes, Fogars i Sant Feliu de Buixalleu.

A la sortida de la reunió, el delegat del Govern a Girona, Pere Vila, n'ha fet una valoració positiva tot recordant que és una de les taules territorials creades per abordar i coordinar les actuacions a les zones afectades pel Gloria.

La previsió és que d'aquí a dos mesos es torni a reunir per fer-ne el seguiment. D'altra banda, ha anunciat que la setmana vinent hi haurà una reunió entre Generalitat, Estat i Diputació de Girona a partir de la qual confien tenir una previsió de quan podrien començar a arribar els ajuts al territori.

Per la seva banda, el delegat del Govern a Barcelona, Juli Fernàndez, ha subratllat que s'estan fent tots els esforços tècnics i econòmics per intentar recuperar la normalitat el més aviat possible. I ha posat l'exemple dels 4 milions d'euros destinats a 120 plans d'ocupació per reparar els danys als municipis afectats pel temporal, entre d'altres ajuts.

Entre els assistents hi havia l'alcalde de Blanes, Àngel Canosa, que ha expressat la seva "sorpresa" en saber de la posada en marxa d'una línia de bus directa entre Blanes i Barcelona a partir del 16 de març fins que no finalitzi la construcció dels dos ponts de la Tordera i es restableixi el servei ferroviari. El batlle hauria preferit conèixer-ho amb antelació i no enmig de la reunió però valora molt positivament la mesura perquè tot recordant que la mobilitat és un dels temes que més els preocupa. "Ens ha sorprès agradablement tot i que arribi gairebé dos mesos més tard del temporal", ha dit.

D'altra banda, també s'ha plantejat la possibilitat que la línia de bus que enllaça Tossa de Mar amb Lloret de Mar i Barcelona faci també parada a Blanes.

La resta de municipis convocats eren Malgrat, Tordera, Palafolls, Arbúcies, Massanes, Riells i Viabrea, Fogars de la Selva i Sant Feliu de Buixalleu. També hi han assistit representants de la Diputacions de Girona i Barcelona, els Consells Comarcals del Maresme i la Selva, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS