Exterior del l'Auditori Palau de Congressos de Girona.

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Aquest 2021 l'Auditori Palau de Congressos de Girona bufarà les espelmes del seu 15è aniversari. Per celebrar-ho, l'equipament ha preparat una programació especial entre el 3 i el 12 de juny.

El plat central és el doble concert de Love of Lesbian que es farà el 5 i 6 de juny. Un dels concerts ja té les entrades esgotades i el segon està a punt d'exhaurir-les.

El dissabte 12 de juny es posarà el punt final a la programació del 15è aniversari amb un espectacle únic que combinarà drons i música en directe. Es tracta d'un concert que farà Marco Mezquida amb la col·laboració del cor Geriona des del Camp de Mart de la Devesa. Durant el concert, un conjunt de drones de l'empresa Flock Drone Art farà un espectacle aeri que anirà sincronitzat amb la música.

El president de la Fundació Auditori Palau de Congressos de Girona, David Ibáñez, ha destacat que es tracta d'un espectacle "innovador" que combina un element de moda com els drons amb la música clàssica. Segons el responsable de l'empresa de drons, Fran Arnau, estan preparant un conjunt de "formes geomètriques" amb els robots aeris que emetran llum per representar "la creació de la matèria i els àtoms".

Aquestes figures aniran sincronitzades amb les composicions que està fent el pianista Marco Mezquida especialment per aquest espectacle i que el dissabte 12 de juny a dos quarts de deu de la nit tocarà en directe. A més, també hi participarà el cor Geriona. Ibáñez ha afirmat que els fa especial "il·lusió" que el cor participi en "una experiència tan trencadora" com la que es proposa. Aquells qui vulguin veure l'espectacle des del Camp de Mart podran comprar una entrada per 5 euros. De tota manera, l'espectacle, que tindrà 15 minuts de durada, es podrà seguir des de diferents punts de la ciutat, ja que els drons volaran a unes 50 metres del terra.

El 15è aniversari de l'Auditori, però, també arriba amb un concert innovador pel grup de rock alternatiu empordanès Cala Vento. Es tracta d'una coproducció entre l'Auditori de Girona i l'Espai Marfà en què la banda surt de "la zona de confort" i col·labora amb "diversos grups i formacions locals" de la ciutat per explorar noves sonoritats, tal com ha detallat el bateria del grup.

Ja fa més d'un any que els Cala Vento assagen amb una coral gironina (Gospelians de Girona), un grup de batucades (Papaya Jam) i l'Orquestra Montsalvatge. El resultat d'aquest experiment serà un concert que es podrà veure el divendres 4 de juny a les vuit del vespre al mateix Auditori.

L'últim dels actes que forma part de la programació dels 15 anys de l'equipament cultural serà una conferència del sommelier Josep Roca. Serà l'acte institucional d'inauguració de l'aniversari amb una conferència que unirà el món de la música amb el foment de Girona com a destinació de turisme de negocis. Es tracta de les dues vessants que té l'Auditori Palau de Congressos.

Els actes del 15è aniversari de l'Auditori són tota una declaració d'intencions que presenta l'equipament de cara al seu futur. De fet, l'Auditori vol atraure nous públics de cara al 2022 i per això preveu explorar en aquests formats innovadors i combinar-los amb música clàssica.

El president de la Fundació Auditori Palau de Congressos de Girona, David Ibáñez, ha avançat que l'Auditori "s'embolicarà en produccions pròpies" i també treballarà perquè "els artistes facin coses noves" sense renunciar a ser "una referència internacional".

Al mateix temps, l'Auditori treballarà per aconseguir que els seus concerts "estiguin per sobre de qualsevol experiència virtual". "No hi ha res com venir a gaudir de la música", ha afegit Ibáñez. Per aconseguir aquesta fita, es plantegen obrir l'Auditori a nous formats i disciplines artístiques.

En aquest sentit, el programador de música clàssica, Víctor García de Gomar, ha avançat que vol convertir l'Auditori en un espai "porós" en què hi hagi "conferències, exposicions artístiques" i moltes altres activitats, sense oblidar que la música ha de ser "la disciplina vehicular".

Sobre els nous formats, García de Gomar ha destacat que caldrà "replantejar-ho tot". El programador ha recordat que hi ha "certs rituals" en la música clàssica que caldrà avaluar "si expulsen o atrauen nous públics". García de Gomar ha recordat que en els concerts simfònics el públic habitualment s'ha d'esperar a veure com l'orquestra afina, entre d'altres costums que potser han perdut la vigència.

Sobre la programació, l'Auditori de Girona comptarà amb un recital de Juan Diego Flórez a la primavera del 2022 en format piano. També hi haurà el Quartet Gerhard a la tardor del 2021 i la primavera del 2022 per interpretar 'Quartets de Mozart dedicats a Haydn'.

Per últim, l'Auditori també està produint un nou espectacle amb la col·laboració de tots els cors de Girona que també tindrà una gira pels principals auditoris catalans el juny de 2022.