En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Pla general de la concentració convocada per les AMPA i les AFA del Gironès i el Pla de l'Estany a Girona. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Associació Catalana d'Empreses del Lleure, l'Educació i la Cultura (Acellec) demana "diàleg" per evitar que les AMPA perdin la gestió dels menjadors escolars a les comarques gironines.

L'entitat detalla en un comunicat que alguns dels associats els han fet saber que els Consells Comarcal de la demarcació els han comunicat que no els renovaran el conveni que feia possible que tinguessin delegada la contractació del servei.

Aquesta mesura, asseguren, "que s'ha comunicat només verbalment i amb molta precipitació, impedeix a les empreses que treballen per a les AMPA i els Consells Escolars dels centres optar a la licitació del servei per als proper tres cursos acadèmics".

Segons expliquen, "han incorporat les escoles a contractes en execució des de l'any passat, licitats des del consell, i que tenen vigència fins el curs 2020-2021".

L'Acellec recorda que la mesura s'empara en la nova llei de contractes de l'Estat que impedeix que un servei públic sigui prestat per una empresa privada sense passar per concurs públic i demana que s'aturi per intentar "acordar" alternatives que, sense vulnerar la llei, permetin que les associacions de pares i mares puguin continuar gestionar els menjadors.

La situació ha generat molta polèmica al territori. De fet, la setmana passada, més de 300 pares, mares i alumnes d'escoles públiques del Gironès i el Pla de l'Estany es van concentrar davant de l'Ajuntament de Girona per exigir continuar gestionant el servei.

A la protesta, van afirmar que el Departament d'Ensenyament està fent una "interpretació política i a la seva mida" de la nova llei de contractació, que fa convocar concurs públic per gestionar els menjadors. Els pares creuen que això afavorirà a les grans multinacionals (que podran proposar preus més competitius) en detriment de la qualitat del menjar o de les empreses proximitat.

El delegat territorial d'Ensenyament, Josep Polanco, però, va assegurar aleshores que estan intentant trobar fórmules per complir la normativa i, alhora, permetre que les AMPA contribueixin a l'hora de dissenyar les condicions del servei als seus centres.

A les crítiques, ara s'hi ha sumat aquesta associació que agrupa empreses dedicades al lleure, l'educació i la cultura. L'entitat critica la decisió i demana que s'aturi el procés per intentar negociar amb els implicats una sortida al conflicte.

"L'Acellec entén que la decisió sobre quina empresa i quin projecte educatiu han d'aplicar-se a cada menjador escolar ha de residir essencialment en el propi centre, a través del seu Consell Escolar, i amb la participació de la direcció de l'escola i de les AMPA", insisteixen en un comunicat.

En aquest sentit, diuen que no es poden "generalitzar" mesures que afecten a tot un sector sense "establir prèviament un diàleg i buscar respostes acordades" amb el màxim grau de consens possible.

L'associació critica també que Ensenyament va iniciar l'any passat la redacció del futur Decret de Menjadors Escolars i que, "paradoxalment, l'aturada legislativa provocada per l'aplicació del 155 ha paralitzat la redacció i aprovació del decret" però no ha impedit que es donin instruccions per modificar l'actual sistema de gestió d'aquest servei.

Amb tot, creuen que l'actuació podria "vulnerar la lliure competència" impedint que les empreses que fins ara gestionaven els menjadors puguin presentar oferta.

Vota el número 1

Pel 19 d'abril

COL·LABORADORS