Part de l'estat actual de l'abocador de Vacamorta. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El pla per buidar l'abocador de Vacamorta dona resposta al compromís que va assolir el director de l'ARC, Isaac Peraire, a l'última reunió de la comissió de seguiment.

En aquella trobada, celebrada al març, Peraire va assegurar que el document s'enllestiria en tres mesos.

Ara, la Generalitat ja el té damunt la taula. I aquesta tarda l'ha presentat al territori, en una nova reunió de la comissió que s'ha celebrat al Consell Comarcal del Baix Empordà.

Sota el paratge de Vacamorta, situat al terme municipal de Cruïlles, s'hi acumulen fins a 3.539.629 tones de residus; són tots aquells que s'hi van abocar d'ençà que es va obrir l'abocador, comptant també mitja tona de terres amb què es van segellar les escombraries el 2014.

Gairebé la meitat de tot aquest volum (el 49%) són fangs procedents de plantes de tractament de residus i d'aigua. A aquests, els segueixen un 27% de residus d'indústries; un 13% de construcció (terra i pedres); un 5% de processos químics orgànics, i en menor mesura, residus d'indústries tèxtils i pelleteres o de fusta i paper (un 2% cadascun).

El director de l'ARC subratlla que el pla de buidatge els inclou a tots. És a dir, que es retiraran totes les deixalles que es van abocar al paratge des del minut 1 (tot i que el focus del litigi faci referència a la llicència ambiental, atorgada el 2003). "Com ens hi vam comprometre, el buidem tot", ha subratllat el director de l'ARC.

Isaac Peraire ha explicat que, a l'hora de treure les escombraries, es farà servir el mètode de "mineria d'abocador". És a dir, que se'n prioritzarà la reutilització, el reciclatge i la recuperació energètica. L'objectiu és que tan sols calgui traslladar-ne a d'altres abocadors tots aquells que no es puguin valoritzar.

Segons recull el pla de buidatge que ha presentat el Govern, de les 3.539.629 tones que s'acumulen al paratge, un 20% són terres i argiles amb què es van recobrir les escombraries un cop es va clausurar Vacamorta, i també altres materials que es poden reutilitzar (en concret, 533.832 tones).

Quedarien, doncs, 3.005.788 tones de residus enterrats que són els que s'han de gestionar. D'aquests, la Generalitat estima que 1.406.200 tones serien materials que es podrien reciclar, reutilitzar o portar a dipòsits de residus inerts. "Mentre que, en les millors estimacions actuals, les 1.599.888 tones restants, s'haurien de gestionar mitjançant dipòsits controlats de Classe II", recull el document.

És a dir, que més de la meitat de les deixalles que hi ha enterrades a Vacamorta s'haurien de destinar a rebuig; i en conseqüència, desenterrar-les i portar-les fins a d'altres abocadors. El director de l'ARC, però, sí que ha volgut ser explícit amb què la voluntat del Govern és no haver-ne d'obrir cap de nou.

"La política que estem assumint des del Govern no és la d'obrir nous abocadors", ha concretat el director de l'ARC. "És evident, però, que caldrà trobar espais on portar aquells que no es puguin reutilitzar; i d'abocadors existents al país, ja n'hi ha", ha afegit Isaac Peraire.

El pla de buidatge de l'abocador de Vacamorta s'estén fins al 2041. A partir d'ara i fins al 2025, se'n faran els treballs previs. Que de fet, ja inclouen la retirada de les primeres 20.000 tones. La Generalitat ja ha tret aquesta operació a concurs públic. Costarà 2,5 milions d'euros.

Isaac Peraire ha dit que l'objectiu és que aquesta retirada de deixalles, que servirà per testejar "la mineria de residus" i el buidatge total de Vacamorta, comenci "aquesta mateixa tardor-hivern". "Abans que acabi el 2022, doncs, veurem com es comença a buidar l'abocador", ha subratllat.

A partir d'aquí, quan s'enllesteixi aquesta primera retirada, es redactarà i s'adjudicarà el projecte de buidatge de la resta dels 3,3 milions de tones de deixalles. Aquesta fase durarà uns dos anys i costarà 250.000 euros. Per últim, entre el 2024 i el 2025 es destinaran 2 milions d'euros a millorar el segellat temporal de l'abocador, perquè la retirada de residus durarà anys.

L'objectiu de la Generalitat és que el buidatge efectiu de l'abocador s'engegui el 2026 que s'allargui setze anys, fins al 2041. Aquesta operació costarà 184 milions d'euros; és a dir, que anualment s'hi destinaran 11,5 milions d'euros. El buidatge es farà seqüencialment, a partir dels set sectors amb què es va anar omplint Vacamorta.

La secretària d'Acció Climàtica, Anna Barnadas, ha explicat que el Govern cobrirà íntegrament tot el cost del buidatge a través de transferències de la Generalitat a l'ARC. I això, malgrat que la nova llei de residus que ha tirat endavant l'Estat els juga en contra, perquè ha fet desaparèixer el cànon de residus català. "Econòmicament suposa un gran esforç per a la Generalitat; però ens hem compromès amb el territori, i ho hem de portar a terme", ha dit Barnadas.

Anna Barnadas ha posat en relleu que el pla de buidatge de Vacamorta és "efectiu" i s'allunya d'aquelles previsions que parlaven de fins a 191 anys per retirar les deixalles. "Allò que semblava impossible, ha estat possible; estem parlant d'uns terminis viables", ha afirmat la secretària d'Acció Climàtica.

Barnadas, però, ja ha avançat que s'anirà fins al final per exigir "responsabilitats" a aquells "qui no van fer bé la feina en el seu moment", en referència als qui van "transgredir la llei" amb l'abocador de Vacamorta. La secretària, que ha admès que l'afer és complex -perquè fins i tot una pota del litigi és a l'Audiència Nacional- sí que ha subratllat que el Govern "hi seguirà insistint". "Estem parlant de molts milions d'euros per fer el buidatge de Vacamorta, que es pagaran amb diners públics", ha dit.

Per la seva banda, el director de l'ARC no ha amagat que el buidatge de Vacamorta suposa licitar "un paquet immens" de recursos per retirar les deixalles que s'acumulen al subsol del paratge. "És una autèntica barbaritat fruit d'aquesta gestió anterior; ens hem trobat amb un problema immens, molt gros, però l'hem abordat de cara", ha insistit.

Un cop comencin a extreure's els residus, tant en aquesta primera fase com quan s'engegui el buidatge efectiu, de tot aquell conjunt de deixalles que s'extreguin caldrà fer-ne un primer cribratge. En aquesta tria se separaran els materials inerts (com l'argila, la terra, les pedres o les restes de construcció) que, degudament tractats, es podran reutilitzar per restaurar Vacamorta o per reblir altres terrenys propers.

Per fer aquesta extracció i triatge, s'instal·larà una planta mòbil que s'anirà desplaçant a mesura se salti d'una àrea a una altra. Se situarà dins el recinte de l'abocador o, de manera alternativa, en un lloc extern proper. Pel que fa a plàstics, metalls, fusta, paper, cartró o altres residus reciclables, es prioritzarà portar-los a empreses de gestió ja existents per donar-los un nou ús.

El director de l'ARC i la secretària d'Acció Climàtica han presentat el pla de buidatge en una reunió de la comissió que s'ha celebrat aquesta tarda. La trobada s'ha fet al Consell Comarcal del Baix Empordà. A la sortida, tant l'alcalde de Cruïlles com els representants de la Plataforma Alternativa a l'Abocador de Cruïlles (PAAC) han destacat la sintonia que han vist amb el Govern.

Han posat en relleu, per exemple, que la Generalitat els hagi confirmat que es traurà fins a l'última deixalla del paratge i que se'ls hagin donat terminis raonables per tirar endavant el buidatge. Però aquesta alegria també té matisos.

La portaveu de la PAAC, Montse Tena, ha subratllat que "per primera vegada", avui s'han entès amb el director de l'ARC i la secretària d'Acció Climàtica, "quan feia vint anys que no ens havíem entès mai amb ningú". "Per tant, això ja és per celebrar-ho; a més, ells ens han convidat a ajudar-los, i nosaltres estarem al seu costat", ha dit Montse Tena.

"Hem lluitat sempre per tancar l'abocador i restaurar les terreres, i a favor de la prevenció i contra l'excés de residus", ha subratllat. La portaveu de la PAAC, però, ha dit que tot i que els representants de la plataforma no s'imaginaven sortir "tan contents de la reunió", encara no veuen "la llum al final del túnel".

El buidatge efectiu no es començarà fins d'aquí a un temps, perquè ara se'n farà un de parcial, i no sabem si els futurs governs tindran les mateixes aspiracions que aquest; però no perdem l'esperança, i sobretot, veiem que estem molt ben acompanyats pels tribunals", ha dit. Per últim, Montse Tena també s'ha alineat amb la Generalitat a l'hora de demanar "responsabilitats" als antics gestors, i ha insistit en què la PAAC volen que "cobreixin part de les despeses" que suposarà el buidatge.

Per la seva banda, l'alcalde de Cruïlles, Daniel Encinas, ha dit que la reunió ha estat "una grata sorpresa". "Per primera vegada, l'Agència de Residus de Catalunya ha donat una resposta i ha posat dates concretes sobre la taula per buidar tot l'abocador i restaurar el paratge".

Encinas, però, sí que ha concretat que entre els dubtes que té el consistori hi ha l'afectació que el buidatge pot suposar per als veïns. Sobretot per als qui viuen a la urbanització de Puigventós, que és a tocar de Vacamorta. "Esperem que comporti els mínims problemes per als veïns", ha dit l'alcalde de Cruïlles.

Daniel Encinas també ha explicat que el termini que se'ls ha donat, fins al 2041, és "una bona notícia". "El cost de buidar l'abocador continua essent una barbaritat de diners, però aquella xifra de 191 anys que s'havia dit s'ha reduït de manera significativa", ha dit. "Esperem que amb els resultats d'aquesta primera retirada el buidatge efectiu es pugui mitigar encara més i no siguin setze anys; però això ho veurem al llarg del temps", ha conclòs.