En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Les dues figures de l'Arqueta recuperades. / Foto: Lourdes Casademont (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les dues figures de l'Arqueta de Sant Martirià de Banyoles representen Santa Anna i Sant Cristòfol. Es van recuperar a l'abril de mans de dos antiquaris de Brussel·les i Londres que les tenien a la venda.

Les negociacions per la compra es van fer amb màxima discreció com s'ha fet amb la resta de peces recuperades d'aquesta joia del gòtic català.

Fa un mes es van mostra al públic durant l'ofici de Sant Martirià durant la Festa Major de la ciutat i aquest dimarts s'han tornat a exposar en el marc d'una visita institucional al mateix monestir de Sant Esteve on es troba l'Arqueta del segle XV.

"És un conjunt excepcional", ha admès el director general de Belles Arts del govern espanyol, Román Fernández-Baca, que era la primera vegada que veia l'Arqueta. Durant el seu discurs ha subratllat la "responsabilitat" i el compromís de l'Estat amb la restauració de les peces així com l'interès en seguir treballant per recuperar les cinc peces robades que falten. "Es una recerca prioritària", ha dit.

En relació a la restauració de les dues figures, Fernández-Baca s'ha mostrat partidari de fer-ho 'in situ' si bé ha admès que ho decidiran els tècnics del Ministeri de Cultura que abans de finals d'any visitaran Banyoles per inspeccionar-les i elaborar un informe. El que també ha deixat clar és que, encara que s'acabi restaurant a Madrid com ja es va fer amb l'Arqueta el 2010, les dues peces retornaran al monestir per incorporar-se al conjunt.

El director general de Belles Arts ha reconegut la idoneïtat de la sala on s'exposa l'Arqueta, amb les condicions necessàries de preservació i seguretat, i ha posat en valor els vincles identitats que té amb la ciutat i el valor immaterial del conjunt.

Per la seva banda, l'alcalde de la ciutat, Miquel Noguer, ha agraït el compromís de les administracions i el Bisbat de Girona per recuperar aquesta peça patrimonial i ha subratllat un cop més que no "abaixaran la guàrdia" i que seguiran treballant per localitzar les peces pendents de recuperar. El Bisbe de Girona, Francesc Pardo, ha admès que "és i està essent una recuperació difícil" però que és "molt important" per recupera també la història de la ciutat i poder-la explicar a les noves generacions.

Durant l'acte se'ls ha preguntat si hi ha noves pistes de les peces pendents i el bisbe de Girona ha respost tot dient "no hi ha indicis però sí esperances".

El gener del 2018 es va tenir coneixement d'una de les peces (Santa Anna) a mans d'un antiquari de Brussel·les. Feia vuit anys que no en sabien res des de les últimes peces recuperades. Al cap de dues setmanes, també van tenir notícies de la figura de Sant Cristòfol. També la tenia un antiquari però en aquest cas era de Londres. Les negociacions per la compra (els detalls i xifres no han transcendit) es van haver de fer amb rapidesa per evitar perdre-les de vista. Ambdós antiquaris les tenien a la venda, no estaven catalogades i es podien vendre en qualsevol moment.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS