23febrer2018

En directe: Selecció musical

una vintena de propostes al voltant de la música de tradició oral a Cassà de la Selva a la 2a edició del Càntut Part del cartell del festival Càntut de Cassà de la Selva. / Foto: Festival Càntut
16 de novembre de 2017 Escrit per 

una vintena de propostes al voltant de la música de tradició oral a Cassà de la Selva a la 2a edició del Càntut

Aquest divendres comença la segona edició del Festival Càntut, que fins al diumenge 19 de novembre comptarà amb una vintena de propostes al voltant de la cançó de tradició oral a Cassà de la Selva.

Els encarregats de donar el tret de sortida al Festival seran Roger Mas, Joan Boada Bandulimejant i Corrandes són Corrandes. Amb més de la meitat de les propostes úniques o ideades especialment per a l'ocasió, el Festival Càntut arrenca aquest divendres 17 de novembre amb la inauguració de l'exposició coproduïda amb el Festival Ésdansa de Les Preses Peret Blanc de Beget, que es podrà veure fins al 30 de novembre a Can Trinxeria.

Considerat l'últim músic sense solfa del país, en Pere Sala (1917- 1993) va ser-ne el més virtuós i representatiu d'aquests músics. Amb el seu instrument a coll i anant a peu per pobles, ermites o masies, aquests músics eren els animadors de festes majors, festes petites, rosers, aplecs, casaments i, fins i tot, matances del porc. El seu repertori era una barreja de temes apresos per tradició dels més vells i d'altres més moderns que memoritzaven de les orquestres de ball o del gramòfon i ràdio més propers.

A continuació, serà el torn de Roger Mas (Sala Centre Recreatiu) que, acompanyat d'una desena de músics dalt l'escenari, oferirà la seva obra més reconeguda, Les cançons tel·lúriques, en una de les úniques oportunitats de veure aquest espectacle.

Els versos de Jacint Verdaguer, cants religiosos, balls tradicionals i cançons pròpies es mesclen en un disc que busca una línia musical de caire espiritual en sintonia amb la pròpia tradició i altres d'arreu del món.

Tancarà la primera jornada el Càntut al bar, una de les propostes que més van entusiasmar els assistents l'any passat, en aquesta ocasió amb Joan Boada Bandulimejant + Corrandes són Corrandes (Bar Centre Recreatiu). Joan Boada és un dels fundadors del grup de folk i música d'arrel La Carrau, i en aquesta ocasió s'unirà a la formació Corrandes són Corrandes, un quartet que canta amb diferents tonades tradicionals versos que creen al moment.

El Festival continuarà el dissabte i diumenge amb propostes com Urbàlia Rurana, Miquel Gil i Pep Gimeno Botifarra, Joana Gomila, Artur Blasco i Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, entre molts d'altres.

L'any 2016 va néixer el Càntut, amb dues vessants: el web i un festival per donar vida i materialitzar les cançons recollides. Pel que fa al web ( www.cantut.cat ) és un espai on s'allotgen i on es poden consultar les cançons recollides. L'apartat del Cançoner allotja més de 1.100 enregistraments a partir de més de 180 cantadors i sonadors d'instruments d'una cinquantena de poblacions d'arreu de les comarques gironines, col·lectats per una seixantena de caçadors de cançons.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM