26maig2018

En directe: Selecció musical

Dos gironins citats a declarar com a investigats per la Guàrdia Civil opten per no presentar-se a la comandància La concentració davant la comandància de la Guàrdia Civil de Girona. / Foto: Xavier Pi (ACN)
17 de novembre de 2017 Escrit per 

Dos gironins citats a declarar com a investigats per la Guàrdia Civil opten per no presentar-se a la comandància

No s'han presentat a declarar com a investigats però, a la mateixa hora que els dos gironins estaven citats, desenes de persones s'han concentrat a les portes de la comandància per dir que 'Defensar la terra no és delicte'.

"Nosaltres hem rebut la citació on simplement s'exposa que estem citats però no en sabem els motius, per això pensen que és simplement perquè som militants independentistes", han afirmat els dos joves, Jordi Alemany i Lluc Huguet.

Segons han detallat, ja des d'abans del referèndum de l'1-O han participat en nombroses mobilitzacions independentistes. "Hem dut a terme activisme protegint les escoles, participant en mobilitzacions i tenint una activitat política bastant intensa", han concretat.

Durant aquestes setmanes de mobilitzacions, ressalten que només els han identificat en una ocasió, i van ser dos agents de paisà a la zona de la Devesa. "Presumptament eren de la policia estatal i ens van demanar el DNI, però no sabem per què ens citen ara", han assenyalat. A més, també critiquen que la citació sigui per part de la Guàrdia Civil, un cos que, diuen no té "quasi competències" a la ciutat. "Si haguéssim fet alguna cosa fora de lloc, ens haurien de citar a declarar al jutjat o als Mossos", han recalcat.

Alemany i Huguet, membres de l'Assemblea de Joves del Gironès, atribueixen la investigació a una "venjança" que té com a objectiu inocular "por" als independentistes. També recorden que tots dos van denunciar haver patit agressions mentre defensaven els col·legis electorals durant l'1-O. "És una tàctica per espantar-nos i de venjança per la denúncia que vam presentar contra ells", han dit.

Els dos joves han optat per no respondre a la citació. "Entenem que no té cap base judicial i que només és una manera de pressionar-nos com a independentistes per posar-nos la por al cos", han afirmat. Alemany també ressalta que consideren que s'ha proclamat la República catalana i, per tant, la Guàrdia Civil "hauria d'estar fent les maletes". "Les forces d'ocupació no tenen legitimitat per fer-nos comparèixer davant seu", han afegit.

L'advocada Montserrat Vinyets ha explicat que la Guàrdia Civil els pot tornar a citar un altre dia, pot tancar l'atestat sense prendre'ls declaració i enviar-lo al jutjat o, com a decisió "més extrema", poden ordenar que els detinguin per obligar-los a comparèixer. "Han fet un anàlisi dels diferents escenaris i han decidit que no han de venir a donar cap mena d'explicació quan l'únic que han fet és exercir el seu dret de participació política", ha conclòs.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM