25febrer2018

En directe: Selecció musical

El jutjat ordena que l'exhumació del cadàver de Salvador Dalí per extreure-li mostres d'ADN sigui el 20 de juliol Imatge del teatre-Museu Dalí. / Foto: ACN
13 de juliol de 2017 Escrit per 

El jutjat ordena que l'exhumació del cadàver de Salvador Dalí per extreure-li mostres d'ADN sigui el 20 de juliol

Dijous de la setmana vinent. Aquesta és la data que ha fixat el jutjat de Madrid perquè es porti a terme l'exhumació del cadàver de Salvador Dalí.

Aquell dia es preveu que una comitiva judicial es personi al Teatre-Museu per desenterrar el geni del surrealisme. El cadàver embalsamat de Dalí fa 28 anys que reposa a la cripta situada sota la cúpula del museu.

Els forenses extrauran mostres del cos –en principi, es preveu que es faci in situ- que s'enviaran a analitzar. L'ADN del pintor s'haurà de cotejar després amb el de la demandant, Pilar Abel, i amb el de la seva mare. Tot plegat ha de servir per determinar si Salvador Dalí és realment el pare biològic de la figuerenca, com sosté ella a la demanda que va interposar. Abel ja va anar aquest dimarts fins a l'Institut de Toxicologia de Madrid perquè li extraguessin mostres.

Abel, nascuda l'any 1956, sosté que la seva mare i el pintor van mantenir una relació clandestina quan la dona treballava a Cadaqués d'assistenta per a uns amics de la família Dalí.

La seva demanda de paternitat es va admetre a tràmit l'abril de l'any passat i, en una primera interlocutòria del desembre, el jutjat ja va manar desenterrar el cadàver de Dalí. La Fundació, però, va presentar recurs per un defecte de forma i va aconseguir aturar l'exhumació.

Però el passat 26 de juny, el jutjat va emetre una segona interlocutòria. I en aquesta, la seva magistrada titular, María del Mar Crespo Yepes, va subratllar que era "necessari" obtenir l'ADN de les despulles del pintor perquè no hi ha altres "restes biològiques o personals" amb les quals es pugui dur a terme la comparativa.

A l'escrit, la magistrada ordenava explícitament que es desenterrés el cadàver del pintor "per obtenir restes òssies o peces dentals" sobre les quals practicar la prova d'ADN. Ara, l'exhort que ha arribat del jutjat madrileny explicita que l'exhumació s'ha de dur a terme el proper 20 de juliol.

La Fundació Gala-Salvador Dalí, en un breu comunicat, recorda que ja va presentar recurs contra la interlocutòria que ordenava desenterrar el pintor. Això, però, no atura l'exhort que ha arribat del jutjat madrileny. "Arribar el moment, acatarem l'ordre judicial", precisa la Fundació. És a dir, que si no hi ha res de darrera hora, l'exhumació del cadàver es farà el 20 de juliol.

Les proves d'ADN de Salvador Dalí s'hauran de cotejar després amb les de Pilar Abel i la seva mare. La genètica serà l'element clau que decantarà la demanda de paternitat cap a una o altra banda. El judici per aquest cas s'ha fixat per al 18 de setembre.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM