Diverses persones a l'interior de la Sala Apolo el passat 12 de desembre. / Foto: Blanca Blay (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Segons l'estudi fet a la sala Apolo de Barcelona, cap de les 463 persones que van assistir al concert es va contagiar de coronavirus.

"Això confirma que no cal associar l'assistència a un concert amb la presència d'infeccions per covid-19", ha subratllat la patronal Spain Nightlife en un comunicat.

Davant els resultats obtinguts, les associacions del sector ja han assegurat que portaran el tancament de l'oci nocturn als tribunals. Segons Spain Nightlife, les pèrdues de les discoteques i els bars nocturns de l'Estat pugen a 17.000 milions d'euros des que es va decretar l'estat d'alarma.

Per les associacions del sector, els resultats de la prova pilot de l'Apolo constitueixen "un precedent importantíssim" pel que fa a la celebració de concerts en espais tancats.

No obstant això, lamenten la "falta de voluntat política" per salvar les empreses del sector i recorden que la celebració d'aquesta prova arriba tard. "Si s'haguessin aprofitat els avenços científics i les noves tecnologies a temps, molts locals estarien funcionant, fins i tot durant el Cap d'Any", insisteixen.

Pel secretari general de Spain Nightlife, Joaquim Boadas, els resultats de l'estudi "permeten acreditar que l'administració hauria d'haver ofert la possibilitat d'acollir-se a totes aquestes solucions, molt més proporcionades, igual de segures i molt menys letals que la fórmula fàcil de tancar-ho tot i sense ajudes".

D'altra banda, la patronal de l'oci nocturn, FECASARM, responsabilitza el Govern dels contagis que es puguin produir aquesta nit de Cap d'Any en festes il·legals. Segons diuen en un comunicat, la xifra de contagis per covid-19 es dispararà més a partir d'aquesta nit per les festes que es faran en espais no adequats i sense mesures de seguretat mentre els sectors legals continuen tancats.

La patronal també reclama a l'executiu català que reobri les activitats d'oci nocturn en base a la prova pilot de la Sala Apolo, on no hi va haver cap contagi. Així mateix, FECASARM vol que el Govern aprovi "urgentment" el pla sectorial, que es troba encallat des del 6 de juliol.

FECASARM denuncia el "fracàs" de la Generalitat a l'hora d'aplicar mesures restrictives "desproporcionades i contraproduents" a l'hostaleria en comptes de veure-la com un mur de contenció o alternativa controlable respecte de les trobades il·legals, que són "el principal font de contagis de l'àmbit social". En aquest sentit, assenyalen el Govern com a "únic responsable" de l'augment de contagis.

Segons dades de la patronal, aquesta nit de celebraran a Catalunya més de 500 festes il·legals de mig i gran format mentre els sectors legals acumulen més de 8.000 milions d'euros de pèrdues en deu mesos.

La prova pilot del passat 12 de desembre a l'Apolo va comptar amb el vistiplau del comitè d'Ètica i Investigació Clínica de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona i amb el suport de Primavera Sound i la fundació Lluita contra la Sida.