20febrer2018

En directe: Selecció musical

L'ACA amplia i posa al dia la depuradora de Palamós en un paquet de mesures "urgents" a la Costa Brava El president del Consorci de la Costa Brava, Carles Pàramo, i el director de l'ACA, Jordi Agustí. / Foto: Jordi Altesa (ACN)
4 de setembre de 2017 Escrit per 

L'ACA amplia i posa al dia la depuradora de Palamós en un paquet de mesures "urgents" a la Costa Brava

L'estació depuradora de Palamós és la més gran de les que gestiona el Consorci de la Costa Brava però, després de 30 anys, necessita ampliar-se.

Els municipis de Palafrugell, Calonge, Vall-llobrega i Mont-ras també aboquen les seves aigües a aquesta estació que també necessita posar al dia equipaments i sistemes. En total, l'Agència Catalana de l'Aigua s'hi gastarà 10 milions d'euros.

Lligada a aquesta actuació, també es canviarà la canonada subterrània que enviava al mar l'aigua tractada per aquesta depuradora. El president del Consorci Costa Brava, Carles Pàramo, ha explicat que volen fer més gran el nou tub que s'instal·larà i el cost s'enfila als 4.518.000 euros.

Aquestes dues actuacions lligades a la depuradora de Palamós s'emporten el gran gruix del paquet d'inversions urgents previstes. Suposen 14,5 milions d'euros dels 18,8 milions que l'ACA té intenció d'invertir abans del 2021 a la Costa Brava.

Millorar el sistema de la depuradora de Tossa de Mar, que es troba al límit, suposarà un milió i mig d'euros. D'altra banda, millorar el bombament de la zona de Fenals de Lloret, canviar elements desgastats de les estacions de bombament de Roses i Sant Feliu i millorar el tractament previ de les aigües que arriben a la depuradora d'Empuriabrava són la resta de les actuacions previstes. Aquesta última inversió ha d'evitar també inundacions a la urbanització.

Pel què fa calendari, algunes de les obres està previst que comencin aquest mateix any, sense que el CCB hagi concretat quines. D'altres en canvi, poden anar per llarg per qüestions administratives com la redacció dels plecs i les clàusules administratives.

El president del Consorci, Carles Pàramo, ha admès que aquestes set mesures eren les més urgents de les estacions depuradores o de bombejament que gestiona l'ens. "Hem patit durant uns anys perquè vèiem que no podíem tirar més", admet. Tot i això, des del Consorci creu que la feina dels treballadors ha reduït riscos: "Tot i els riscos, perquè les estacions es van envellint, les bones ganes han fet que no hi hagués cap problema".

El director de l'ACA, Jordi Puig, no ha amagat aquesta sequera d'inversions i ho ha atribuït a l'important deute, superior als 1.000 milions d'euros, que tenia l'agència. Un cop sanejada i amb el deute pendent "estructurat i a curt termini", el director ha assegurat que torna a començar una etapa de tornar a invertir. "Ja tornem a arrencar per atendre el funcionament per fer el renovament i posar al dia les instal·lacions", ha afirmat.

El calendari d'actuacions marca que aquest any la xifra que es pot destinar a inversions a tot Catalunya serà de 50 milions d'euros i que l'any que ve ja es pugui doblar. De cara al 2019, està previst gastar-ne 140 milions d'euros, el 2020 145 milions i finalment el 2021 178 milions d'euros. Puig ha assegurat que des de la conselleria de Territori i Sostenibilitat es considera l'ACA com "la punta de llança" de la recuperació de la inversió pública.

En aquest paquet de mesures, el CCB espera aconseguir diners en tres línies prioritàries, segons ha detallat Pàramo. La primera d'elles és en millorar l'aspecte de l'aigua que es fa servir pel rec urbà. Tot i que ja ha estat tractada, no és del tot transparent i als que la veuen els sembla que està bruta.

Un dels temes on Carles Pàramo ha insistit més en la reducció del consum energètic amb nous sistemes més eficients. "El consum elèctric és un percentatge elevadíssim del cost de les depuradores i només que el reduíssim un 20% ja en tindríem prou per fer les altres inversions que tenim pendents", assegura. El CCB també demanarà a l'ACA que es posin al dia sistemes obsolets.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM