20febrer2018

En directe: Selecció musical

Imatge d'uns ànecs en una granja Foto d'arxiu (ACN)
22 de maig de 2017 Escrit per 

Agricultura aixeca totes les restriccions establertes arran del brot de grip aviària amb epicentre a Sant Gregori

La mesura implica que el Govern autoritza la cria d'aus de corral a l'aire lliure; la cria d'ànecs i oques conjuntament amb altres aus; la celebració de fires, mercats i certàmens amb presència d'aus i la utilització d'ocells com a reclams per a la caça.

Es tracta de les darreres mesures vinculades a la bioseguretat que restaven pendents. L'aixecament es produeix després que el Ministeri d'Agricultura, hagi comunicat a la Generalitat que el risc de transmissió del virus de la IAAP H5N8 des del centre i el nord d'Europa es pot considerar baix a tot el territori espanyol.

A més, hi ha hagut resolució favorable a les explotacions afectades inicialment. Malgrat això, recomanen mantenir mesures que evitin el contacte entre les aus de corral i les salvatges. Entre elles, destaquen el manteniment de l'aigua que veuen i deixar el menjar fora de l'abast dels ocells salvatges.

El Departament va aixecar al març les restriccions que quedaven pendents i entre les quals hi havia la immobilització d'animals així com la prohibició d'entrar nou bestiar. La previsió era que aquest mes de maig les explotacions afectades (totes de la demarcació excepte una del Vallès Oriental) poguessin començar a operar amb normalitat.

La crisi vinculada al brot de grip aviària es va destapar al febrer amb l'aparició d'un cigonya morta i afectada pel virus als Aiguamolls de l'Empordà. El segon brot es va declarar en una granja de Sant Gregori i va afectar fins a deu explotacions que van haver de sacrificar un total de 27.000 ànecs.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM