25febrer2018

En directe: Selecció musical

Pla general de la roda de premsa de presentació de la memòria de la Creu Roja Girona Foto: Marina López / ACN
28 de juny de 2017 Escrit per 

La Creu Roja Girona dona ajudes urgents per cobrir necessitats bàsiques a 2.124 persones al 2016

La Creu Roja Girona ha presentat la memòria del 2016. L'entitat ha atès un total de 67.798 persones en projectes i activitats, xifra que representa un 4% respecte a l'exercici anterior.

Martori ha explicat que s'han "estabilitzat" el nombre de beneficiaris perquè durant els anys més durs de la crisi havien arribat a puntes de més de 70.000 atesos.

El 24,15% dels diners que gestiona l'entitat (un total de 8 milions d'euros) han servit per a programes de lluita contra la pobresa i d'ocupació. El coordinador de Creu Roja Girona ha detallat que han detectat un increment de les famílies que tenen ingressos però, tot i això, no arriben a cobrir totes les necessitats bàsiques.

Els recursos, concreta Martori, els destinen a pagar "el sostre i el menjar" però han de rebre suport per pagar rebuts, productes higiènics o, per exemple, ulleres.

La memòria recull que un total de 2.124 gironins han necessitat atenció urgent per cobrir necessitats bàsiques. "És una línia que ha anat en augment", exposa. Dins aquest àmbit hi ha les ajudes per combatre la pobresa energètica i pagar subministraments, que s'han doblat en un any passant dels 121 del 2015 a 249 el 2016.

També han repartit 5.221 kits socials, sobretot bolquers, i han ajudat a comprar 140 ulleres. "Coses complementàries com les ulleres o el dentista són les que no poden pagar", ha explicat Martori.

El programa d'ocupació ha comptat amb 1.390 participants i la taxa d'inserció global és del 42%. "És una xifra molt alta", indica Martori. La Creu Roja posa en tres col·lectius que tenen més problemes per accedir al mercat laboral: els immigrants i refugiats, els aturats de llarga durada majors de 45 anys i els joves amb baixa qualificació. En aquests últims, la xifra d'inserció assolida és superior, arribant al 60% i és un dels grups en el qual l'entitat intensificarà esforços aquest any.

Durant el 2016 les demanes d'asil han incrementant i han atès 96 sol·licituds de refugiats provinents de països com Síria, Ucraïna, Hondures o Nigèria.

La Creu Roja compta actualment a la demarcació amb cinc pisos per atendre refugiats. En una primera fase d'acollida, 22 demandants d'asil s'hi estan sis mesos. Durant aquest temps, treballen les competències per integrar-se i poder accedir al mercat laboral.

Després, passen a una segona fase, també en pisos. Continuen rebent suport però ja han de començar a cobrir ells mateixos algunes despeses. Aleshores, entren 22 refugiats més a la primera fase. En total, des d'ara i fins a finals d'any, preveuen atendre 42 refugiats. El procés total de suport als asilats dura dos anys.

"Ara estem buscant més pisos però la intenció és que a principi de l'any vinent ja puguem atendre i seguir el procés amb una seixantena de refugiats", ha explicat Martori.

També han reforçat el projecte adreçat a joves estrangers que han arribat sols al país. Tenen entre 14 i 21 anys.

A les comarques gironines hi ha 295 dones víctimes de violència de gènere que tenen teleassistència mòbil. El programa d'atenció a dones en dificultat social ha arribat a un total de 437 persones, la majoria tenen fills al seu càrrec i estan a l'atur. Martori ha explicat que la Creu Roja està posant el focus, també, en els infants i fa tallers adreçats a ells.

El coordinador de l'entitat ha lamentat que, sovint, la infància és un col·lectiu desemparat i que no compta amb suport específic. Per això, desenvolupen diversos programes adreçats a la infància en risc. Hi ha des dels 'menjars a l'insti', que dona dinar a 47 alumnes d'un institut de Salt fins a propostes per reforçar la igualtat d'oportunitats i l'accés a l'educació.

La Creu Roja també treballa per combatre la solitud entre la gent gran i evitar, en conseqüència, que siguin més vulnerables a qualsevol tipus d'estafa. A banda de la teleassistència, organitzen tallers i activitats per assegurar un "envelliment saludable".

A través de les sortides setmanals realitzades perles Unitats d'Emergència Social fan seguiment i atenció de les persones sense sostre. En total, han atès 204 persones.

La Creu Roja Girona té 2.313 voluntaris, 26.162 socis i compta amb un equip tècnic de 199 persones.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM