25febrer2018

En directe: Selecció musical

L'Ajuntament de Girona presentarà una querella contra la policia espanyola i la Guàrdia Civil per la "barbàrie" de les càrregues L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i els portaveus dels grups municipals de CiU, ERC i la CUP. / Foto: Marina López
2 d'octubre de 2017 Escrit per 

L'Ajuntament de Girona presentarà una querella contra la policia espanyola i la Guàrdia Civil per la "barbàrie" de les càrregues

Unitat de les forces independentistes de l'Ajuntament de Girona davant les càrregues policials que va viure la ciutat aquest 1-O.

Els grups de CiU, ERC i la CUP han comparegut aquesta tarda per fer públic un comunicat conjunt on, a més de condemnar la violència, ja deixen clars quins seran els passos que faran a partir d'ara.

L'alcaldessa, Marta Madrenas, que ha llegit el comunicat, ha agraït d'entrada "el civisme, el coratge, la força i la determinació" de les "desenes de gironins" que van custodiar els locals de votació durant el cap de setmana "sense ocasionar cap desperfecte". "Només en unes hores, els cossos policials espanyols ja havien destrossat escoles i centres cívics", recull l'escrit.

Al comunicat, els tres grups condemnen de manera "enèrgica" la violència de la policia espanyol i la Guàrdia Civil, carregant de manera "indiscriminada" i arribant a fer 134 ferits tan sols a la ciutat. "Aquests són els que consten com a atesos, però n'hi ha molts més", ha puntualitzat l'alcaldessa.

L'escrit dels tres grups subratlla que Girona, ciutat amb "una clara majoria social independentista", va ser "especialment castigada" dins els operatius policials "dissenyats" per l'Estat. "Les dades d'atencions hospitalàries confirmen que l'operatiu a Girona va ser el més cruent proporcionalment del país", hi afegeix el comunicat.

Després de les càrregues policials de l'1-O, els tres grups municipals exigeixen la retirada de tots els efectius policials que ahir van portar "ambient de tensió i terror" durant la jornada de votació. "Una situació de setge que es manté, amb ostentacions ben visibles encara avui a la ciutat", recull l'escrit.

Ha estat aquí quan l'alcaldessa de Girona ha anunciat que l'Ajuntament interposarà una querella contra la policia espanyola i la Guàrdia Civil per la "barbàrie" d'aquest diumenge. Una querella que anirà "des dels màxims responsables polítics fins als agents executors". Madrenas ha fet una crida a la ciutadania per "col·laborar plegats" en la querella, i demana als gironins que aquells qui van ser ferits ho denunciïn, i que facin arribar al consistori "vídeos, fotos i la seva experiència" per incloure'ls.

Durant la compareixença, els tres grups municipals han passat un vídeo, exclusiva de TV Girona, gravat des d'una Go Pro de la policia espanyola. Va ser fet just abans i durant la càrrega a l'Escola Verd, i es veu com, tot i que l'agent té dubtes, el seu superior li ordena entrar al col·legi.

A les imatges, en un moment, apareix la pantalla del mòbil del policia, i el nom de l'interlocutor: Antonio Bragado, el cap de la brigada d'estrangeria de la policia espanyola a Girona. "Ja tenim el primer querellat", ha dit l'alcaldessa, després del visionat.

Al comunicat, els tres grups de l'Ajuntament exigeixen la dimissió del delegat de l'Estat a Catalunya, Enric Millo, i ja anuncien que iniciaran els tràmits per declarar-lo persona 'non grata' a la ciutat.

Per últim, l'alcaldessa ha anunciat que ha acordat elaborar un inventari amb la relació de danys als equipaments municipals "afectats per la violència policial" i ha anunciat que, com a Ajuntament, se sumen a l'aturada de país programada per aquest dimarts. "Convido a tots els ciutadans que s'hi afegeixin", ha conclòs Madrenas.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM