20febrer2018

En directe: Selecció musical

Pla general de la zona on ha passat l'accident d'aquest diumenge 7 de maig de 2017 a Caldes de Malavella Foto: Gerard Vilà / ACN
31 de maig de 2017 Escrit per 

L'atestat dels Mossos conclou que "l'ancoratge deficient" de l'inflable de Caldes va causar l'accident mortal

El castell tenia fins a deu punts per fixar-se a terra però el dia de la tragèdia, la tarda del 7 de maig, només estava ancorat per dos. L'atestat elaborat pels Mossos d'Esquadra apunta que l'ancoratge era "deficient" i "insuficient".

Això, sumat a la corrent d'aire i a les grans dimensions del castell, va provocar que l'inflable sortís disparat 39 metres amb els set nens a sobre.

L'informe, recull les dades recopilades en dues inspeccions oculars tecnicopolicials i les declaracions de diversos testimonis. Entre ells, el del treballador del restaurant Mas Oller que aquell dia, i habitualment, s'encarregava de muntar i desmuntar l'inflable.

L'home assegura que no havia rebut cap formació específica per fer-ho i que només feia servir els dos ancoratges de la part de darrere del castell perquè no tenia més cordes. De fet, especifica que, per aquest motiu, "mai" subjectaven l'inflable per les dues argolles que hi havia a la part de davant.

L'atestat dels Mossos d'Esquadra analitza en profunditat la normativa sobre aquest tipus d'atraccions (la UNE-EN 14960). Entre d'altres, s'hi especifica que "cada inflable ha de tenir com a mínim sis punts d'ancoratge" i que, a l'hora de muntar-lo, "s'han de distribuir pel voltant del seu perímetre". A més, també subratlla que un castell "no s'ha d'utilitzar sense supervisió" i que, quan quedi desatès, "s'ha de desinflar".

A l'hora d'establir la causa de l'accident mortal, la policia apunta a diversos factors. Però en destaca, sobretot, "el trencament dels dos únics ancoratges que el lligaven de manera deficient". El castell només estava subjecte per la part del darrere (de fet, les argolles del davant no tenien ni cordill).

Això, sumat a "una corrent d'aire" i a les "grans dimensions" del castell –tenia fins a 5,2 metres d'alçada i pesava 120 quilos- va fer que l'inflable s'aixequés de manera "parcial". Quan l'atracció es va inclinar, la pressió va fer que se'n trenquessin les subjeccions i es generés un "efecte vela" que el va projectar fins a la teulada del restaurant.

L'atestat dels Mossos d'Esquadra també recull un informe del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) on s'analitza amb detall –gairebé minut a minut- la intensitat del vent. Aquella tarda, a l'hora en què va tenir lloc l'accident (15:54) la mitjana era de 3,3 metres per segon. Ara bé, van arribar a detectar-se'n puntes màximes de fins a 6,9.

Els Mossos també asseguren que el fet que no hi hagués ningú vigilant l'atracció –cosa que incomplia la normativa- també va incidir en l'accident. "La supervisió podria haver estat determinant a l'hora de detectar els primers balancejos i actuar sense dilacions per a la resolució del problema", recull l'atestat.

L'atestat de la policia descarta dues de les hipòtesis inicials que s'havien apuntat com a possibles causes. L'informe recull que no hi va haver cap explosió, i atribueixen el soroll que alguns testimonis van sentir al trencament dels ancoratges.

A més, els Mossos tampoc creuen que la cremallera lateral de l'atracció estigués oberta en el moment de l'accident i creés un efecte globus. De fet, el treballador que aquell diumenge va inflar el castell, assegura que ell mateix la va obrir després del sinistre per evitar que sortís volant i perquè va veure que l'inflable encara tenia aire a l'interior.

La policia, per concloure que la cremallera no hi va tenir res a veure, no es basa només en la declaració de l'empleat. També han anat fins a una empresa del sector per fer proves amb el castell. L'informe ressalta que, quan està inflat, si s'obre la cremallera, tot l'aire surt "en uns 90 segons, sense cap altre efecte ni moviment".

La unitat d'investigació dels Mossos d'Esquadra també va resseguir l'origen de l'inflable. I aquí, la policia va tenir certes dificultats per trobar el venedor. El propietari del Mas Oller va facilitar el nom i el telèfon de la persona a qui havia comprat el castell, però quan els Mossos el van trucar, ell els va dir que no volia saber res de la policia.

El venedor només va accedir a facilitar la documentació al mateix propietari del restaurant, deixant-li dins un sobre en una benzinera de Girona. I van ser les imatges captades per les càmeres de seguretat del lloc les que van permetre identificar-lo "plenament" i citar-lo com a testimoni.

De les declaracions d'ell i del propietari, se n'infereix que el venedor –que era firaire- feia uns tres anys que tenia l'inflable i que només l'havia muntat en tres fires. Quan va decidir deixar la professió, li va vendre al propietari del Mas Oller per 3.000 euros.

A partir d'aquí, però, les declaracions d'un i altre xoquen. El firaire assegura que quan li va explicar com s'havia d'inflar el castell, va ressaltar-li que s'havia de subjectar "fent servir totes les anelles". I l'amo del restaurant, per la seva banda, assegura que el venedor li va dir que amb dos ancoratges era suficient, excepte si bufava més vent.

La policia tampoc sap quina empresa va fabricar l'inflable. El venedor en va identificar una de Mollerussa, però quan els Mossos van fer les comprovacions, l'amo d'aquesta empresa els va dir que no l'havia fabricat mai. A més, també va ressaltar que els seus inflables porten etiquetes, normes de seguretat i una homologació d'un enginyer. I el castell de Caldes de Malavella no tenia cap etiqueta i, de fet, no se n'ha trobat la documentació original (només fotocòpies).

L'atestat dels Mossos es complementa amb nombrosa documentació. Entre d'altres, informes fotogràfics, normativa, totes les declaracions dels testimonis i els informes mèdics de les víctimes. A l'accident hi va morir una nena de 6 anys i sis menors més van quedar ferits (dos dels quals, de gravetat).

El Jutjat de Primera Instància i Instrucció Número 2 de Santa Coloma de Farners ha obert diligències contra el matrimoni propietari del Mas Oller per un delicte d'homicidi imprudent i per les lesions per imprudència provocades als altres sis menors. El jutjat ha citat a declarar en qualitat d'investigats els dos amos del restaurant el proper 27 de juny a les deu del matí.

Aquell mateix dia també passarà pel jutjat, però en qualitat de testimoni, el treballador que el 7 de maig va muntar el castell inflable. El jutjat també ha citat per a l'11 de juliol els pares dels menors i ha fixat una tercera ronda de declaracions per al dia 18 (entre treballadors del Mas Oller i testimonis de l'accident).

El jutjat també encarrega un informe pericial al Grup d'Enginyeria Forense de la Unitat Central de Criminalística de la policia espanyola de Madrid. El document ha d'aprofundir "en les causes i en la mecànica de l'accident, així com en les mesures de seguretat adoptades".

Per últim, el jutjat demana a l'Ajuntament de Caldes un informe sobre "les autoritzacions, permisos o llicències per a la ubicació de l'equip de joc inflable a les instal·lacions del restaurant". L'alcalde, Salvador Balliu, ja va avançar que els propietaris no van demanar permís per instal·lar el castell.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM