26maig2018

En directe: Selecció musical

Auditories cada 5 anys al parc de les Capçaleres del Ter i el Freser per compaginar agricultura tradicional i turisme El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat, Ferran Miralles durant la Junta Rectora del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i el Freser
28 de desembre de 2017 Escrit per 

Auditories cada 5 anys al parc de les Capçaleres del Ter i el Freser per compaginar agricultura tradicional i turisme

El protocol pactat entre propietaris i administració busca, a grans línies, preservar l'espai natural amb la seva activitat actual i no transformar-lo.

El Parc Natural de les Capçaleres del Ter i el Freser farà un cop cada cinc anys una radiografia de l'impacte de la presència humana en l'espai protegit.

En concret, l'acord preveu fer dues auditories: una per veure l'evolució de la situació de l'activitat agrària tradicional i l'altra per mesurar l'impacte de l'afluència de visitants. Aquests documents han de servir per tenir una diagnosi de la realitat per tal de poder prendre decisions.

El seguiment del protocol pactat es farà a través d'una comissió interna dins el Parc Natural, dedicada al Medi Rural i el Desenvolupament Local. Aquesta iniciativa sorgeix de l'Associació de Propietaris de Finques Rústiques de la Vall de Camprodon. L'altra vall implicada, la de Ribes, no té una organització com aquesta però el protocol s'aplicarà per igual a tot el Parc.

A banda, els propietaris privats de l'espai estaran representants a la junta rectora. El seient anirà canviant cada tres anys entre propietaris de la Vall de Camprodon i de la Vall de Ribes. A banda però, també tindran mecanismes per participar abans de la presa de determinades decisions com la reintroducció d'alguns animals o la definició de nous senders.

Un dels eixos principals de l'acord que s'ha tancat entre les parts passa per defensar l'activitat agrícola i ramadera com un actiu i no com un llast. Per això, un dels compromisos passa per difondre com a valors del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i el Freser els del sector primari. Això es tradueix en que, en cap cas, les inversions que s'hi facin puguin canviar aquesta realitat.

En aquesta línia, el Parc Natural es compromet a donar facilitats perquè els propietaris concorrin en subvencions de projectes agraris. Una altra de les peticions que inclou el protocol és que es podran desbrossar les antigues terres agrícoles que, per la falta d'ús, s'hagin tornat bosc. L'únic límit serà quan el pendent i l'erosió ho desaconsellin.

A canvi d'aquestes condicions, la propietat privada es compromet a fer inversions per conservar i millorar les infraestructures ramaderes i agràries existents, com per exemple les tanques de delimitació de perímetres.

Un altre punt dels acords passa per evitar la massificació de visitants. Això implica consultar els propietaris a l'hora de fer programació d'activitats, d'autoritzar proves esportives o la senyalització de senders i camins.

Una de les accions que es contemplen, si s'arriba a aquest extrem, passa per limitar la circulació del trànsit rodat. Per evitar-ho, el protocol preveu regular i ordenar l'ús turístic amb un material divulgatiu que posi en valor la ramaderia extensiva que s'hi practica.

El Parc Natural de les Capçaleres del Ter i el Freser es va declarar l'any 2015. L'espai protegit és de 14.000 hectàrees repartides en set municipis diferents, tots ells del Ripollès. La superfície limita al nord amb el Parc Natural regional dels Pirineus Catalans, a França. A dins l'espai hi ha atractius com la vall de Núria i cims com el Puigmal o Bastiments.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM