26abril2018

En directe: Selecció musical

Imatge de la façana de l'hospital Josep Trueta de Girona on hi ha el banc de llet materna Foto d'arxiu
18 de maig de 2017 Escrit per 

El Banc de Llet Materna ha alimentat 200 nadons de les comarques de Girona des de l'any 2011

Sis anys després d'haver començat a funcionar, el Banc de Llet Materna ja ha alimentat a 200 nadons prematurs gironins. Tot plegat gràcies a l'altruisme de més de 2.500 mares que s'han fet donants arreu de Catalunya.

El 2016 destaca per l'augment de dones que ofereixen llet arreu del territori. En aquest sentit, Girona se situa com a tercera demarcació on més donants es registren.

En concret, a les comarques de Barcelona 444 dones van aportar llet materna, seguides per les 76 mares de les Terres de l'Ebre, les 71 de la demarcació de Girona i les 30 de Lleida. L'augment de donacions s'ha traduït en un increment dels nadons que se n'han beneficiat. El 2016, dels 487 menors que es van alimentar del banc, 35 eren de les comarques gironines.

A Catalunya cada dia neixen dos nadons prematurs extrems. Són nens que pesen menys d'un quilo i mig o que han nascut abans de les 32 setmanes de gestació, i que en la majoria dels casos no poden ser alletats per la seva mare.

Des del Banc de Llet Materna recorden la importància de fer-se donant, ja que "és una necessitat contínua". Ressalten que, malgrat que hi ha una setantena de mares actives, "sempre se'n necessiten de noves" ja que a diferència dels donants de sang, les de llet només ho poden ser durant un breu període de temps.

El Banc de Llet Materna de Catalunya es va crear amb el propòsit d'assegurar l'alimentació de tots els prematurs o nounats de Catalunya que ho necessitin per prescripció mèdica i que, per causes determinades, no puguin ser alletats per la pròpia mare. Per fer-ho hi ha una xarxa d'hospitals que tenen aquest servei i que treballen coordinats. A la demarcació de Girona el centre de referència és l'Hospital Trueta.

El consum de llet materna en nadons d'alt risc disminueix les infeccions generalitzades greus dels prematurs i combat les necrosis intestinals. Per ser donant cal que la mare estigui alletant el propi nadó, que tingui aliment suficient i que disposi d'una bona salut.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM