26abril2018

En directe: Selecció musical

Ofereixen "banys de bosc" a 7 punts de comarques gironines, un producte pioner per "connectar-se" amb la natura Un grup de persones al bosc terapèutic Can Farnaca de Caldes de Malavella. / Foto: Lourdes Casademont (ACN)
3 de novembre de 2017 Escrit per 

Ofereixen "banys de bosc" a 7 punts de comarques gironines, un producte pioner per "connectar-se" amb la natura

Una quinzena de persones han participat en una visita terapèutica al bosc de Can Fornaca de Caldes de Malavella, un dels 7 emplaçaments gironins que formen part d'aquesta xarxa de Boscos Saludables i Itineraris Terapèutics a Catalunya.

La terapeuta Montserrat Moya ha estat l'encarregada de guiar-los en aquesta experiència sensorial que busca "connectar" el participant en la natura aprofitant els beneficis d'un entorn d'alt interès paisatgístic i ambiental. Aspectes com ara una bona respiració, en silenci, passos pausats són aspectes claus per poder gaudir d'aquesta aproximació a la natura.

La formació de les persones que faran de guia des de la Universitat de Girona amb un curs formatiu especialitzat és el que ha de permetre, segons els impulsors, garantir un "segell de qualitat" basant-se en un únic mètode terapèutic.

El que s'ofereix és un recorregut a peu d'unes dues hores durant el qual es fan exercicis sensorials guiats i amb un grup reduït de persones (entre 10 i 15) per tal que el guia ofereixi una atenció personalitzada.

Moya ha subratllat que no tothom reacciona de la mateixa manera i ha posat l'exemple d'aquelles persones que viuen en entorns urbans que poden sentir angoixa o por en un primer moment perquè no saben orientar-se.

Està dirigit a persones major de 15 anys –no hi poden anar nens ni tampoc animals de companyia com ara gossos-, que no tinguin cap patologia o també a aquelles amb risc de patir malalties cròniques. El coordinador general de l'Associació Sèlvans, Jaume Hidalgo, defensa que és una bona manera de corregir el "dèficit de natura important" que té la societat i aprofitar els beneficis d'un entorn natural privilegiat.

De fet, l'elecció dels boscos és també un factor molt important en el projecte. Després de fer una selecció prèvia de 45 indrets potencials a la demarcació, finalment n'han escollit set per fer aquesta prova pilot. Tots ells són boscos amb arbres centenaris, que estan camí de ser considerats com a "madurs", perquè ja hi ha vegetació morta que està en fase de descomposició i amb la presència de líquens i molses al subsòl que generen una "aerobiologia" molt beneficiosa per la salut. Un altre aspecte a tenir en compte és que sigui fàcil d'accedir-hi i que no tingui massa pendents.

També s'ha buscat que representessin la diversitat que hi ha a la demarcació. Així per exemple, hi ha el de Sant Grau de Tossa de Mar, que ofereix un recorregut amb vistes al mar, o la presència d'aigua en curs a la finca Les Torrenteres de Vidrà.

El projecte compta amb el suport de set ajuntaments i amb els propietaris de les finques on hi ha els boscos, amb qui l'Associació Sèlvans ha arribat a un acord de custòdia per poder fer un ús responsable i respectuós de l'entorn.

Coincidint amb l'Any de la Sostenibilitat, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació ha ajudat a posar-ho en marxa, entenent que és un nou producte d'ecoturisme que permet ampliar els productes que ofereix la demarcació i seguir treballant en la desestacionalització turística.

Segons ha explicat el director del patronat, Ramon Ramos, aquest producte que costa entre 15 i 45 euros es dirigeix a un públic català i de l'estat espanyol però properament també s'oferiran paquets que inclouran allotjaments i àpats en establiments de la zona. Les entrades es poden comprar al web http://selvang.ong.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM