25maig2018

En directe: Selecció musical

L'enginyer Bernat Ollé i l'investigador Romain Quidant renuncien als Premis FPdGi per l'actitud del Rei amb Catalunya El professor d'investigació ICREA, Romain Quidant. / Foto: Guillem Sánchez (ACN)
6 de novembre de 2017 Escrit per 

L'enginyer Bernat Ollé i l'investigador Romain Quidant renuncien als Premis FPdGi per l'actitud del Rei amb Catalunya

La carta que signen tant Ollé com Quidant, i que han fet pública a través de xarxes socials, s'adreça al president de la Fundació Princesa de Girona (FPdGi), Francisco Belil.

"Li comuniquem que renunciem als Premis Fundació Princesa de Girona Empresa 2015 i Investigació Científica 2011", comença l'escrit.

Els dos investigadors subratllen que la feina que l'entitat ha dut a terme "durant anys per construir ponts" va quedar del tot "liquidada" arran del posicionament que la Casa Reial amb el procés. I en especial, amb el discurs del rei Felip VI del passat 3 d'octubre.

Ollé i Quidant diuen que les paraules del monarca van "donar l'esquena" a la voluntat de milions de catalans i van "ignorar la violència policial" que es va viure l'1-O. "Creiem que el rei ha donat el vistiplau explícit a l'onada de repressió de les institucions espanyoles contra Catalunya, incloent l'empresonament de líders cívics i del govern legítimament escollit pels votants catalans", asseguren a la carta.

L'enginyer reusenc i el químic francès demanen a la FPdGi que els faci arribar l'IBAN del compte bancari de l'entitat per retornar l'import dels premis (10.000 euros). També diuen que, en breu, enviaran a les oficines les escultures commemoratives que se'ls van lliurar durant l'entrega dels guardons.

La carta s'acaba demanant a la FPdGi que retiri els seus noms i les seves imatges "de qualsevol comunicació, xarxa social pàgina web o documentació" que els esmenti com a premiats FPdGi o que els vinculi amb la institució. De fet, la Fundació ja ho ha portat a terme, perquè ni Ollé ni Quidant apareixen la web (a l'apartat on es recullen els Premis any a any i els guardonats).

Bernat Ollé (Reus, 1979) és enginyer químic per la Universitat Rovira i Virgili i doctor en Enginyeria i MBA pel Massachusetts Institute of Technology (MIT). L'investigador, que centra la seva tasca en el camp de les ciències de la salut, ha creat diferents start-ups de biotecnologia. Ollé va rebre el Premi FPdGi Empresa al 2015 (precisament, el darrer any en què els guardons es van entregar en el marc del Fòrum Impulsa).

Per la seva banda, Romain Quidant (Fontaine-les-Dijon, França, 1975) és un investigador reconegut internacionalment en l'àmbit de les ciències físiques. Des del 2012 treballa a l'Institut de Ciències Fotòniques de Barcelona (ICFO) i, a partir del 2008, també és professor de l'Institut de Recerca i Estudis Avançats (ICREA). Les seves investigacions combinen la nanotecnologia, la fotònica, la bioquímica i l'oncologia. Quidant va rebre el Premi FPdGi Investigació Científica l'any 2011.

La Fundació Princesa de Girona lamenta "profundament" la decisió que han pres els investigadors Bernat Ollé i Romain Quidant de renunciar als premis, però la respecta "com no podia ser d'altra manera". L'entitat es posarà ara en contacte amb els dos guardonats i els respondrà la carta que li han fet arribar, però ho farà en privat.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM