24febrer2018

En directe: Compàs de cobla (Sardanes)

Un caçador gironí atacat per vespes asiàtiques:"Em vaig haver de refugiar al cotxe perquè me seguien i m'estaven picant" Un niu de vespa asiàtica trobat en una zona de pollancres a Vilademuls. / Foto: Lourdes Casademont (ACN)
30 de novembre de 2017 Escrit per 

Un caçador gironí atacat per vespes asiàtiques:"Em vaig haver de refugiar al cotxe perquè me seguien i m'estaven picant"

Vilademuls ha estat el primer indret de la demarcació de Girona on s'ha registrat una persona amb picades de diferents exemplars de vespa asiàtica.

Un caçador de Vilamarí, del terme municipal de Vilademuls, al Pla de l'Estany, va patir a principis de novembre un atac mentre caminava per un camí a tocar d'un bosc d'aquest poble. A banda i banda estava embardissat i res li va fer pensar que hi podia haver un niu d'aquesta espècie invasora. Admet que no va saber que eren aquestes vespes fins que se les va veure enganxades a la roba i pressuposa que el fet de moure branques del voltant va fer que sortissin amb agressivitat.

En veure que l'estaven picant i sentint el soroll que feien va decidir córrer fins al cotxe que estava uns metres més enllà i refugiar-s'hi. Va veure que en tenia d'enganxades a la roba, que per sort era gruixuda, i se les va anar traient sense sortir. Finalment, va patir cinc picades. Una a la galta, que va fer que li quedés ben inflada i vermella. Tot seguit va anar al CAP de Bàscara perquè el curessin. Malgrat el tractament d'antinflamatoris i antibiòtic, recorda que el dolor va ser intens durant les següents 6 hores, una cosa impensable amb les picades de vespa comuna, segons admet. Les marques van tardar a marxar-li uns quants dies.

El niu feia uns 40 centímetres de diàmetre i estava a uns 30 centímetres de terra, completament cobert de vegetació. El caçador ha tornat al lloc aquest dijous, acompanyat de l'alcalde del municipi, i es veia perfectament el forat que ocupava un cop enretirat i destruït pels Agents Rurals. "No sabia que podien fer ruscs a tocar de terra; sabia pels mitjans que els feien molt enlaire, als arbres, i així és molt difícil que te piquin perquè ja no les molestes", afirma. Després d'aquella experiència no li va fa por tornar a bosc però creu que tothom haurà d'anar amb molt de compte perquè no els pugui passar el mateix.

Aquest és un tema que preocupa especialment al municipi arran d'aquests fets. El seu alcalde, Àlex Terés, avisa que "ja no és només un tema mediambiental molt seriós d'una espècie invasora sinó que ara també afecta a la seguretat pública". Vilademuls fa uns 62 metres quadrats i bona part de l'espai és forestal i amb molts veïnats disseminats. Això fa que sigui molt difícil controlar i detectar la presència d'aquests nius. I més ara que se sap que poden estar arran de terra i que actuen amb aquesta virulència.

És per això que han acudit als Agents Rurals i a la Diputació de Girona perquè els ajudin a traçar un pla d'actuació per intentar frenar la seva propagació. En el que va d'any ja han detectat uns cinc ruscs. L'últim ahir, a la zona d'Olives, i sospiten que n'hi pot haver un altre a Sant Esteve de Guialbes. Amb la caiguda de les fulles, preveuen que aniran apareixent-ne de nous.

Segons els experts, de cada niu poden sortir unes 6 reines però en el cas dels ruscs grossos poden arribar a ser fins a 20. "La propagació és exponencial i és ara que s'han de fer els esforços perquè si no, serà imparable", afegeix el batlle. Esperen que de cara al març vinent ja tinguin més instruments, com ara trampes instal·lades, que és quan les noves reines surten a fer nius.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM