20febrer2018

En directe: Selecció musical

La Cambra de Comerç aprova abandonar la Fundació Princesa de Girona "per dignitat" El ple de la Cambra de Comerç de Girona debat la permanència a la Fundació Princesa de Girona. / Foto: Marina López (ACN)
6 d'octubre de 2017 Escrit per 

La Cambra de Comerç aprova abandonar la Fundació Princesa de Girona "per dignitat"

La Cambra de Comerç de Girona va ser, de fet, una de les impulsores de la FPdGi, la fundació que treballa per al foment de l'emprenedoria entre els joves.

L'entitat va néixer el març del 2009, quan Felip VI encara era príncep d'Astúries. Posteriorment, quan el monarca va pujar al tron, la Fundació va prendre el nom de Princesa de Girona (per la infanta Elionor).

La Cambra de Girona era, doncs, patrona de la FPdGi des dels seus inicis. A més d'ella, l'entitat la van promoure també Caixa Girona (avui dia, desapareguda), la Fundació Gala-Salvador Dalí i La Caixa. Quan va néixer la FPdGi, el ple de la Cambra va avalar adherir-s'hi gairebé per unanimitat (tan sols dos empresaris van abstenir-se i un tercer va votar-hi en contra).

El conflicte entre l'Estat i Catalunya, i sobretot el discurs del Rei d'aquest dimarts, han fet que la situació ara sigui meridianament diferent. El president de la Cambra, Domènec Espadalé, ha explicat que "feia temps" que no estaven "contents" i no se sentien còmodes dins la FPdGi.

El president de la Cambra de Comerç de Girona, Domenec Espadalé, ha dit que ja els va molestar que el monarca es negués a rebre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Però que el discurs de Felip VI d'aquest dimarts va ser "la gota que ha fet vessar el got". Per als empresaris, les paraules del Borbó no "encaixen" dins els valors que propugna la FPdGi, entre els quals hi ha el de ser "pont de diàleg" cap a les noves generacions.

Per això, la Cambra ha decidit abandonar el patronat de la Fundació "per dignitat". La decisió s'ha pres per unanimitat de tots els assistents al ple de la Cambra de Comerç (dels 46 que en formen part, avui hi havia 33 cadires ocupades).

Espadalé ha llegit un comunicat, consensuat per tots els empresaris, on lamenten que Felip VI no assumís "un paper de moderador en el conflicte" i treballés "per l'entesa i la concòrdia de tots els espanyols". La Cambra també va trobar a falta que el Rei, durant el seu discurs, no fes "un posicionament inequívoc" i condemnés la violència policial "injustificada" el passat 1-O.

"L'any 2009 la corporació va decidir donar suport a la creació d'aquesta fundació, i teníem el convenciment que podria ser una eina útil", ha dit Espadalé. "Ara, però, per dignitat, la Cambra ha decidit abandonar-la", hi ha afegit el president.

Per últim, el comunicat del ple fa una crida al diàleg entre Catalunya i l'Estat, en una clara al·lusió al paper que ha de tenir-hi Felip VI. "Des de la Cambra creiem que no s'ha de menystenir l'eina de la mediació en uns moments tan complicats i convulsos", recull l'escrit.

"Emplacem la Corona a reflexionar i a exercir aquest paper o a buscar les persones o entitats que puguin portar-lo a terme", ha dit Espadalé. "Cal obrir immediatament una via cap al diàleg, que sempre ha estat una senya d'identitat del tarannà dels gironins i els catalans", conclou el comunicat.

Un cop presa la decisió, la Cambra comunicarà formalment a la FPdGi que abandona el patronat de l'entitat. Actualment, la Cambra de Comerç no feia cap aportació econòmica a la Fundació –en un principi sí, però la crisi ho va estroncar- i el seu paper dins l'entitat era institucional. Això sí, amb la seva sortida, la FPdGi perd un dels pilars que va impulsar-ne la creació.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM