26abril2018

En directe: Selecció musical

El Col·legi d'Arquitectes de Girona cedeix al Museu d'Art un dibuix de Salvador Dalí sobre el Club Med El dibuix que Salvador Dalí va fer sobre el Club Med de Cadaqués l'any 1961
10 de novembre de 2017 Escrit per 

El Col·legi d'Arquitectes de Girona cedeix al Museu d'Art un dibuix de Salvador Dalí sobre el Club Med

El Museu d'Art de Girona acollirà en una de les seves sales un dibuix que Dalí va fer sobre el complex de vacances (ara desaparegut) Club Med.

L'obra formava part d'un fons que acull l'Arxiu Històric del COAC i que la filla de l'arquitecte de Figueres, Pelayo Martínez, Catalina Martínez, va donar a l'ens de la ciutat.

El fons compta amb 1.973 projectes, 1.175 imatges, 5 caixes d'arxiu amb documentació professional i personal, 306 monografies, 23 títols de revistes i 17 dibuixos artístics, entre els quals hi ha el croquis del geni empordanès.

El descobriment es va fer en el marc d'una investigació l'any 2002. L'obra es va localitzar entre els documents del projecte de ciutat de vacances que l'arquitecte estava redactant. Li havia enviat el mateix Dalí per carta l'any 1961.

El dibuix, expliquen, respon a una consulta que el pintor va fer-li a Martínez en relació al projecte que estava elaborant. A la targeta de visita l'animava en castellà a "no destruir el tall d'Atlàntida geològica sublim que és la Plana de Tudela".

La peça, de 17 x 24 centímetres, data d'aquell any i es va fer sobre paper amb tinta i aquarel·la. L'obra representa el paisatge de la plana de Tudela, amb les seves roques característiques, el "Camell i l'Aliga", que presideixen l'espai, amb el mar de fons i el cap de Cervera.

En ella, el geni va dibuixar la seva proposta arquitectònica per al Club Med, amb unes edificacions d'un sol nivell, amb murs de pedra seca i cobertes integrades al paisatge.

Dalí hi va incorporar personatges i va donar escala al dibuix i lloc, convertint la seva perspectiva en un plànol i avançant-se a la proposta que Martínez i Jean Weyler, també arquitecte del complex, van realitzar.

El dibuix compta a un certificat l'autenticitat emès per la Fundació Gala-Salvador Dalí i ara se cedeix per un període de deu anys al centre d'art de la ciutat per tal que l'exposi de manera permanent.

La ciutat de vacances, formada per 430 edificacions, es va començar a enderrocar l'any 2009 seguint un projecte de recuperació de l'ecosistema de la zona, ubicat en ple Cap de Creus.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM