22febrer2018

En directe: Selecció musical

El Col·legi de Periodistes crea la Mosca de la Dignitat i la dedica als voluntaris que van fer possible l'1-O L'artista Víctor Masferrer i el president del Col·legi de Periodistes de Girona, Joan Ventura. / Foto: Lourdes Casademont (ACN)
17 d'octubre de 2017 Escrit per 

El Col·legi de Periodistes crea la Mosca de la Dignitat i la dedica als voluntaris que van fer possible l'1-O

La Junta de Girona del Col·legi de Periodistes ha decidit crear de forma extraordinària i honorífica la Mosca de la Dignitat arran dels esdeveniments que viu Catalunya.

El seu president, Joan Ventura, ha subratllat que es vol reconèixer la feina de tots aquells voluntaris que van participar en el referèndum, ja sigui amagant urnes, repartint-les, coordinant les activitats per mantenir oberts els col·legis electorals entre d'altres tasques.

Davant la impossibilitat de donar-ho a cadascun d'ells, s'ha decidit fer un lliurament simbòlic de la Mosca a un representant del col·lectiu Girona Vota. "Tothom hi està convidat", ha dit Ventura malgrat admetre que el lloc on es farà el lliurament, la sala de graus de la Facultat de Lletres de la UdG, té un aforament limitat d'un centenar de localitats.

Ventura també ha fet referència a l'empresonament dels líders de l'ANC i Òmnium Cultural d'ahir dilluns tot subratllant que l'estat espanyol té "presos polítics i amb això es diu tot". També ha denunciat la "impunitat i connivència entre el poder polític i la justícia" impròpia d'una societat democràtica.

Pel que fa a la Mosca de Sant Narcís, enguany es lliurarà amb forma ex aequo. D'una banda, es vol reconèixer els arquitectes Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta d'RCR d'Olot, que han ajudat a donar a conèixer la realitat gironina a través de la seva feina i després de rebre el Pritzker 2017, el que es coneix com el Nobel d'arquitectura. De l'altra, també s'ha volgut reconèixer el Girona F.C. després d'haver aconseguit ascendir a primera divisió el juny d'aquest any.

La Mosca del Col·legi serà per al periodista Narcís Genís, conegut com a Nisso, i vinculat al projecte d''El Punt Avui'. El 2016 va deixar les seves responsabilitats al diari i va iniciar una etapa de columnista i col·laborador. També segueix participant activament a les activitats del Col·legi, on va estar al capdavant de la junta durant deu anys. Entre les actuacions que va impulsar, destaca la creació dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local.

Les mosques més esperades són habitualment la Borda i la Grossa. El mateix col·lectiu de periodistes gironins és qui proposa candidatures a aquells que els han ajudat més per fer la tasca informativa (Mosca Grossa) i, per contra, per a aquells que consideren que els ho han posat més difícil (Mosca Borda). Les votacions es van tancar ahir dilluns i el veredicte es coneixerà dijous al vespre durant l'entrega de premis.

Opten a la Mosca Grossa la portaveu d'IAEDEN-Salvem l'Empordà, Bàrbara Schmitt; la cap de comunicació de la Fundació Gala-Salvador Dalí, Imma Parada, per la gestió de l'exhumació del geni empordanès; el responsable de premsa de l'Ajuntament de Calonge, Jaume Figueras, i la del Consell Comarcal de la Selva, Montse Codina.
I en el cas de la Mosca Borda, els candidats són el responsable de premsa del Festival de Cap Roig, Ignasi Ventura; el cap de premsa del Departament de Salut, Marc Bataller, i la responsable de comunicació de l'Ajuntament de Figueres, Olga Reixach. Aquests dos últims estan nominats en aquesta categoria per segon any consecutiu.

El premi que es lliurarà a tots els guardonats d'enguany és obra de l'artista Víctor Masferrer. Es tracta d'una escultura de fusta de faig i cedre tornejada, inspirada en les antenes parabòliques. A més a més, incorpora una lent incrustada que descompon la llum en colors i que fa referència a la multivisió de les mosques. L'artista ha explicat que aquest treball és una al·legoria de la llum com a símbol de coneixement.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM