22febrer2018

En directe: Selecció musical

Comença la vaga indefinida d'ambulàncies de les comarques gironines i l'Alt Maresme Una ambulància en serveis mínims passant davant d'un piquet a l'Hospital Trueta de Girona. / Foto: Jordi Altesa (ACN)
8 de setembre de 2017 Escrit per 

Comença la vaga indefinida d'ambulàncies de les comarques gironines i l'Alt Maresme

Els tres sindicats que donen suport a la mobilització de les ambulàncies (CCOO, STSG i Sindi.cat) han complert aquesta mitjanit la seva amenaça de radicalitzar el conflicte.

Després de fer aturades parcials els divendres en trams horaris de quatre hores, la vaga que ha començat aquesta mitjanit és indefinida.

Aquesta decisió arriba perquè no s'ha avançat en la negociació de punts en discòrdia amb l'empresa. Des del comitè de vaga donen per fet que hi ha temes que només es resoldran als jutjats.

El portaveu del comitè de vaga ha assegurat que "hi ha punts innegociables que tant l'empresa com nosaltres portarem per la via judicial com els incompliments de contracte amb frau de llei com són els camillers exercint funcions de conductor o les hores de descans entre jornada laboral".

Joan Ramon Rodríguez detalla que ahir a la tarda van fer una reunió "informal" per buscar acostaments amb l'empresa en els deu punts que no preveuen que acabin a la justícia. "Però ni tan sols en vam aixecar acta", explica. L'objectiu inicial que tenien era resoldre'ls amb les aturades parcials fetes els passats divendres.

Aquest matí s'han reprès els piquets informatius a l'entrada de l'Hospital Josep Trueta de Girona. Al comitè li consta que s'han produït actes de boicot d'ambulàncies arreu de l'àmbit de cobertura però Rodríguez se n'ha volgut desmarcar i assegura que no els hi donen suport.

Pels treballadors, aquest conflicte va més enllà de limitar-se a ser un tema laboral entre empresa i treballadors. Per això, Rodríguez assegura que estan "perplexos" per l'actitud que tenen tant el CatSalut com el Departament de Treball en aquesta situació. De fet, afirma que les dues administracions guarden "un silencis sospitós" en aquest tema.

"Entenem que els diferents actors que van adjudicar el concurs a l'empresa TSC des de fa més de 20 mesos s'haurien de pronunciar", considera Rodríguez. Ara mateix assegura que les parts no tenen cap altra trobada prevista al Departament de Treball per fer una mediació malgrat que el conflicte s'hagi radicalitzat amb una vaga indefinida. Per això, admeten que l'objectiu d'aquesta mobilització és "collar" a la part pública de l'acord perquè també prengui part en les negociacions.

Les queixes amb el Departament de Treball no només són per la falta d'una nova mediació prevista sinó també pels serveis mínims decretats, d'un 90%. Rodríguez assenyala que això es tradueix en que la vaga només afecta a "dues o tres" ambulàncies de la quinzena que hi pot haver operatives cada dia a la regió de les comarques gironines i l'Alt Maresme.

Un fet que entenen que pot vulnerar el seu dret a fer vaga: "La senyora Dolors Bassa és la que ha signat el document que decreta els serveis mínims i ja va dir que aquests serveis mínims serien els màxims possibles per tenir la menor incidència sobre la població però vulnera el dret del treballador a exercir el seu dret a vaga", explica Rodríguez. El portaveu admet que aquesta situació pot "aigualir" la seva protesta.

Aquest dissabte, els promotors de la vaga d'ambulàncies han previst una manifestació des de davant de Correus que recorrerà alguna de les principals artèries de Girona: avinguda Jaume I, plaça Marquès de Camps i la Devesa. Allà tenen previst fer-hi una 'xoriçada' popular.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM