23febrer2018

En directe: Selecció musical

El condemnat a 21 anys i 1 dia de presó per l'assassinat de Cabanes, en llibertat pel crim Un dels acusats del crim de Cabanes, Oriol Boyer, durant el judici a l'Audiència de Girona. / Foto: Marina López (ACN)
27 de desembre de 2017 Escrit per 

El condemnat a 21 anys i 1 dia de presó per l'assassinat de Cabanes, en llibertat pel crim

Petició de "reinstauració" de la presó preventiva denegada.

Els dos acusats inicialment pel crim de Cabanes, Oriol Boyer i el violador reincident Antonio García Carbonell, van arribar emmanillats i custodiats pels Mossos d'Esquadra des de la presó a les sessions del judici que es va fer a l'Audiència de Girona el novembre passat.

Cap dels dos, però, estava en presó per l'assassinat perquè, un cop complerts els dos anys en preventiva, les acusacions no van demanar que es prorrogués el temps entre reixes fins al quatre anys. Tots dos estaven en presó per altres causes, Boyer complint condemna i García Carbonell en preventiva per un afer de falsificació de moneda.

L'Audiència de Girona, seguint el veredicte del jurat popular, va absoldre García Carbonell i va imposar una pena de 21 anys i 1 dia de presó a Oriol Boyer, com a autor d'un assassinat i un delicte de tinença il·lícita d'armes. El jurat popular va concloure que Boyer era l'autor material de la pallissa mortal propinada a l'anciana de 76 anys el 27 de febrer del 2014. La sentència també li va imposar una indemnització de 144.000 euros els familiars de la víctima, a qui Boyer va deixar moribunda en un camp a tocar de casa seva.

Davant la sentència condemnatòria, el fiscal va sol·licitar una vista urgent per demanar que Boyer continuï a presó mentre la resolució no sigui ferma. La compareixença es va fer el 13 de desembre i tant el fiscal com l'acusació particular van demanar que s'adoptés la mesura cautelar de presó provisional fins a la meitat de la pena imposada.

L'Audiència de Girona, però, ha denegat la petició. Segons ressalta la interlocutòria, Boyer ja va estar dos anys en presó preventiva per aquest cas (entre els anys 2015 i 2017) i no es va demanar que es prorrogués fins als quatre anys. L'Audiència, però, recull que, jurídicament, podria haver-hi dos arguments pels quals es podria concedir la "reinstauració" de la mesura cautelar però conclou que, en aquest cas, no es compleixen.

D'una banda perquè exposa que, més enllà de la pena de presó imposada, no s'ha acreditat que existeixi risc de fugida superior al que hi havia fa deu mesos, quan no van prorrogar la mesura cautelar. De l'altra, exposa que, en el moment en què es va celebrar la vista, encara no s'havia interposat recurs a la sentència, un dels requisits que fixa la llei. "Seria necessari que la reinstauració de la presó provisional es fonamentés en uns arguments realment contundents, imbatibles, que evidenciessin la indiscutible concurrència d'alguna de les causes legals que ho permetin", conclou la interlocutòria que considera que, en aquest cas, no existeixen aquests arguments.

"Les acusacions s'han limitat a al·legar l'existència d'un risc de fugida genèric basat, únicament, en la pena imposada en la recent sentència, no indicant cap altra circumstància personal que faci evident un risc que, s'ha de suposar, fa deu mesos no existia", argumenta el magistrat que també recorda que Boyer és ciutadà espanyol, que té dona i fill al seu càrrec i que no té vincles amb tercers països ni mitjans econòmics per facilitar una hipotètica fugida a l'estranger.

Per això, la interlocutòria conclou que "no ha quedat suficientment acreditada la necessitat de reinstaurar la mesura cautelar de presó provisional". Això vol dir que Boyer pot sortir en llibertat quan no tingui més causes o compliments de condemna pendents.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM