26maig2018

En directe: Selecció musical

Creen a Girona un web d'exercicis perquè pacients amb trastorns neurològics millorin les funcions cognitives des de casa Presentació del programa EM-Line! a Girona. / Foto: Marina López (ACN)
18 de gener de 2018 Escrit per 

Creen a Girona un web d'exercicis perquè pacients amb trastorns neurològics millorin les funcions cognitives des de casa

L'EM-line! memory és el primer programa en línia de rehabilitació cognitiva i està adreçat especialment als pacients amb esclerosi múltiples.

També pot servir perquè persones que han patit un ictus, un traumatisme cranioencefàlic o una infecció cerebral recuperin les funcions cognitives.

El programa compta amb diferents exercicis per treballar en dos nivells de memòria: la memòria d'aprenentatge (la necessària per aprendre les coses del dia a dia) i la memòria de treball (que serveix per solucionar problemes puntuals en un temps determinat).

El neuropsicòleg Jordi Gich ha ressaltat que són activitats "molt divertides" i "molt agradables" que els pacients fan des de casa amb l'ordinador durant 45 minuts al dia. Hi ha exercicis de càlcul, percepció d'imatges, comprensió de textos o jocs de paraules.

Els pacients han de passar pel filtre d'un especialista. S'inscriuen gratuïtament al web www.em.line.com i només han d'adjuntar l'informe mèdic elaborat per un neuròleg, un neuropsicòleg o un psiquiatre.

Els creadors del recurs han ressaltat que es tracta d'un complement al tractament mèdic. "S'ha de plantejar com un tractament coadjuvant al mèdic o farmacològic, avui en dia no tenim pastilles útils per millorar el deteriorament cognitiu i aquest programa és un tractament que funciona", ha afirmat el neuròleg Lluís Ramió.

Gich i Ramió han detallat que l'origen del web era omplir un "buit" que hi havia entre el diagnòstic d'una esclerosi múltiple i el moment en què el pacient comença a anar als centres de neurorehabiltiació. "Era un buit que podia ser d'anys, ara els pacients podran seguir amb la seva activitat diària i treballar per millorar les seves funcions cognitives", ha subratllat Gich.

A partir de la creació del web, van fer un estudi pilot a la unitat d'esclerosi múltiple de Girona. Després de sis mesos fent els exercicis diaris, van comprovar que els pacients havien millorat en diferents funcions cognitives afectades, com ara la memòria visual o la velocitat a l'hora de planificar i executar accions. També milloraven la selecció de paraules per comunicar-se. Actualment, hi ha uns 900 pacients amb esclerosi múltiple a la demarcació.

El projecte va més enllà de les comarques gironines i de Catalunya. També està disponible en castellà i en anglès. A més, estan traduint els exercicis a l'italià perquè pugui arribar a més pacients.

L'EM-line! memory té tres tipus de llicències: per a pacients que s'han de registrar i poden fer exercicis 45 minuts al dia, per a professionals que podran tenir un control de l'evolució dels seus pacients i per a investigadors, un apartat concebut per a professionals i centres que duguin a terme recerca sobre la rehabilitació neuropsicològica.

El programa l'han presentat aquest dijous durant unes jornades que s'han fet a l'auditori Josep Irla de Girona. El projecte concebut per El neuropsicòleg Jordi Gich i el neuròleg Lluís Ramió ha tingut el suport de Jordi Freixenet i Rafel Garcia (de la UdG) i matemàtics especialistes en la creació de jocs, lingüistes i enginyers informàtics. Tot l'equip d'investigadors forma part de l'IdibGi.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM