20febrer2018

En directe: Selecció musical

La Creu Roja inicia un projecte per promoure el bon tracte a la gent gran i prevenir els maltractaments Foto d'arxiu
15 de juny de 2017 Escrit per 

La Creu Roja inicia un projecte per promoure el bon tracte a la gent gran i prevenir els maltractaments

La Creu Roja inicia el nou projecte "Bon Tracte a les Persones Grans: Promoció del tracte adequat i protecció front el maltractament" a Catalunya.

Es tracta d'un projecte estatal de la Creu Roja, que s'ha posat en marxa aquest any 2017 i que arrencarà aquest estiu a Catalunya.

Està dirigit a persones majors de 65 anys que hagin patit o pateixin alguna mena de maltractament, o que es trobin en una situació de risc que les faci especialment vulnerables davant d'aquesta problemàtica, i no tinguin recursos per afrontar-ho.

La Xarxa Internacional per a la Prevenció del Maltractament a la Gent Gran el defineix com a "qualsevol acte únic o repetit, o la manca de mesures apropiades, que es produeixen dins de qualsevol relació on hi ha una expectativa de confiança, i que causa dany o angoixa a una persona gran".

Dins d'aquest concepte, s'engloben actituds i comportaments com els abusos, les negligències i tractes inadequats a la gent gran de diferents tipus, com ara el maltractament físic, econòmic o sexual, l'estigmatització per raó d'edat o la infantilització, les traves a la participació social, les estafes a la gent gran o l'abandonament.

Aquest fenomen afecta de manera transversal les diferents classes i sectors socials i en major mesura les dones que els homes, i més tenint en compte que les primeres tenen major esperança de vida.

Tot i la incidència social d'aquesta problemàtica, la Creu Roja alerta que està invisibilitzada. A Catalunya, es calcula que el 3% de la gent gran podria estar patint maltractaments de diferents tipus, segons el que diuen els estudis internacionals, és a dir, que més de 41.000 persones grans es trobarien en situació de risc. Aquesta xifra podria augmentar en el futur, tenint en compte la progressió sobre l'envelliment de la població, per la qual cosa cal prendre mesures urgents i prioritàries per prevenir aquesta problemàtica.

D'altra banda, un estudi elaborat per l'Associació per a la Investigació del Maltractament a les Persones Grans i el Departament de Treball Social i Serveis Socials de la Universitat de Barcelona de 2015 indica que un 26% de la població coneix casos de maltractament a la gent gran. En molts casos, les persones que perpetren els maltractaments són de la confiança de la gent gran (familiars, cuidadors i cuidadores...), però també ho poden ser professionals de diversos àmbits o persones anònimes, que sovint de forma inconscient, adopten actituds discriminatòries, menystenint les capacitats de la gent gran.

El nou projecte de la Creu Roja incorporarà diferents tipus d'accions de prevenció del maltractament, entre elles les següents: Activitats de sensibilització, informació, assessorament i capacitació per a les persones grans, acompanyaments i mobilitzacions, creació d'espais de trobada entre les persones grans i aquelles que els donen un tracte inadequat, suport psicosocial i emocional, espais de trobada amb persones grans, coordinació amb els cossos i forces de seguretat, entitats públiques i privades, així com altres agents socials, i també accions dirigides a la societat en general.

Els signes d'alerta són molt variats, de vegades complexos i sovint evolucionen amb el pas del temps. Les marques corporals sense explicació convincent, els canvis bruscos d'humor, la profunda tristesa injustificada, la pèrdua sobtada de poder adquisitiu.. en són alguns d'ells.

Tot i això, és important destacar que les situacions de soledat, aïllament, deteriorament cognitiu, manca d'autonomia personal i sobrecàrrega de les persones cuidadores fan més vulnerable una persona gran davant una eventual situació de maltractament, negligència, abús o tracte inadequat.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM