22febrer2018

En directe: Selecció musical

Cruïlles reclama a la Generalitat que "no faci més maniobres" judicials i comenci a buidar l'abocador de Vacamorta Imatge de l'abocador de Vacamorta. / Foto: Xavier Pi (ACN)
19 de juliol de 2017 Escrit per 

Cruïlles reclama a la Generalitat que "no faci més maniobres" judicials i comenci a buidar l'abocador de Vacamorta

La voluntat de la Generalitat de no treure ni una tona dels residus de l'abocador de Vacamorta fins que hi hagi una sentència en ferm ha tornat a molestar l'Ajuntament de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní, la PAC i el CEPA.

En un comunicat conjunt, demanen a la conselleria de Territori i Sostenibilitat que "no faci més maniobres judicials" i compleixi amb la decisió dels magistrats, que encara no és ferma, de buidar aquest espai.

El conseller Josep Rull es va mostrar partidari d'esgotar la via judicial fins al final. Ara mateix, l'argument que han presentat al recurs de cassació és que buidar l'abocador il·legal de Vacamorta tindria més cost ambiental i econòmic que decretar-ne la clausura. En concret, deia que treure els 2,2 milions de tones de residus que s'hi havien abocat es traduiria amb una feina d'onze anys i amb un cost de 150 milions d'euros.

En el comunicat conjunt entre consistori, plataforma opositora i ecologistes es mostren molt crítics amb la gestió que han fet els diferents consellers des que l'any 2000 Felip Puig atorgués una primera llicència d'obertura a l'abocador. Els acusen a tots ells (a banda de Puig i Rull, Ramon Espadaler, Salvador Milà, Francesc Baltasar, Lluís Recoder i Santi Vila) d'haver estar treballant "només per protegir descaradament els interessos de l'empresa" i no als veïns que estan "a 2.000 metres de la instal·lació".

Creuen que, de conseller a conseller, "s'han anat passant la patata calenta" o fins i tot els acusa "de mirar cap a un altre lloc", un fet que els mereix l'adjectiu "d'irresponsable".

A més, critiquen que Rull "vulgui segellar l'abocador com si fos legal" i demana que el buidatge comenci com més aviat millor.

La justícia ja ha tombat fins a cinc recursos presentats per la Generalitat a la interlocutòria del TSJC que demana buidar ja Vacamorta. Rull argumentava que el problema és que "la llicència urbanística està mal donada" i espera que l'argument del possible impacte ambiental (estimen uns 140.000 viatges en camió al llarg dels onze anys) serveixi per evitar haver de treure ni una tona de residus i que la clausura de l'abocador tancaria també la polèmica.

A finals de juny, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va donar un cop de porta a les pretensions de la Generalitat perquè els residus es deixessin a lloc. En una interlocutòria, l'alt tribunal català va rebutjar fins a cinc recursos –interposats pel Govern i l'antiga empresa gestora- i va considerar "inadmissible i del tot insuportable" que Territori encara no hagués començat a buidar-lo.

En tot cas, si la via judicial s'esgota sense donar-los la raó sí que confirma que acataran a la justícia. "Tenim opció a una última instància, on intentarem acreditar que buidant Vacamorta es pot generar més impacte ambiental que no pas gestionant el paratge com el tenim" afirmava Rull.

Però per al consistori el problema és que la sola presència de l'abocador sense buidar ja és un risc pels 20 centímetres de terra que separen els 2,2 milions de tones del subsòl i les aigües subterrànies. En el comunicat, apunten a informes que indiquen que els lixiviats estan contaminant aquestes aigües "per insuficient impermeabilitat del vas".



Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM