25maig2018

En directe: Selecció musical

La demarcació de Girona registra 12 accidents mortals laborals aquest any, el triple que el 2013 Josep Bonet, tècnic en riscos laborals i el secretari general d'UGT a Girona, Xavier Casas, mostrant una gràfica de sinistralitat. / Foto: Lourdes Casademont (ACN)
13 de desembre de 2017 Escrit per 

La demarcació de Girona registra 12 accidents mortals laborals aquest any, el triple que el 2013

Durant aquests deu mesos de l'any, a la demarcació de Girona s'han registrat 8.890 accidents laborals amb baixa, el que representa un 41% més que el mateix període del 2013, que van ser 6.298.

D'aquest total, 8.819 van ser de caràcter lleu, 59 de greus i 12 van resultar mortals.

A la fotografia de la sinistralitat laboral també se li ha de sumar el nombre d'accidents registrats sense baixa i que en el cas de la demarcació durant el gener i fins a l'octubre van ser 11.288. Si es compara amb el 2013, l'increment ha estat molt menor, amb 975 casos més que aquell any, representant un 9% més.

Per al secretari general d'UGT a les comarques gironines, Xavier Casas, les xifres demostren que la situació és "dramàtica". Des del sindicat s'atribueix a la precarietat laboral, marcada per contractes de curta durada que no permeten al treballador agafar experiència ni s'ofereix prou formació prèvia.

També assenyalen les petites i mitjanes empreses, que són majoria a la demarcació, que no inverteixen en formació de riscos laborals perquè no ho consideren prioritari. A la pràctica, però, aquesta formació "salva vides", segons UGT, que denuncia que a aquestes empreses petites "fins que no passa algun accident, res no canvia".

Des del sindicat assenyalen també que aquest augment de la sinistralitat no es pot atribuir a un augment de l'ocupació perquè no és proporcional. Així, mentre s'han creat un 16% més de llocs de treball respecte el 2013 la sinistralitat laboral ha augmentat un 41,15%.

Casas denuncia que aquesta sinistralitat "treu competitivitat a les empreses gironines", que haurien de veure la prevenció en riscos com a una "inversió i no pas com una despesa". Ara bé, també reconeix que a les empreses més grans i on hi ha un comitè d'empresa, s'ha demostrat que la sinistralitat és molt més baixa.

D'altra banda, també denuncien que la realitat és encara molt pitjor ja que hi ha casos de sinistralitat que queden "amagats" i que no apareixen en l'estadística. És el cas d'aquells treballadors que no s'agafen la baixa per por a perdre la feina, amb el risc que això suposa a nivell laboral perquè no poden treballar amb plenes condicions. O la d'aquells treballadors que recorren a la seguretat social després que la mútua de la feina no els hagi acceptat el seu cas, segons ha detallat Casas. Cap d'aquests dos supòsits apareixen al còmput de sinistralitat.

Durant el 2017, els accidents laborals amb baixa a la demarcació es van produir sobretot al sector serveis, que va concentrat 5.088 casos dels 8.890 que hi va haver en total, seguit de la indústria amb 2.438, la construcció 1.064 i l'agricultura, amb un total de 300.

Destaca també que el sector serveis ha acumulat també el major nombre d'accidents mortals, 8 dels 12 que hi ha hagut en total. Per comarques, el Gironès i la Selva concentren el 46% del total d'accidents amb baixa.

Segons dades d'UGT, a Catalunya s'han registrat un total de 76.951 accidents laborals amb baixes des del gener fins a l'octubre d'enguany.

Els sindicats reclamen mesures urgents a les administracions i denuncien que no hi ha prou personal per fer les inspeccions de treball a les empreses. En el cas de Girona, afirmen que gairebé no hi ha inspectors que treballin els festius i caps de setmana.

També alerten que no hi ha prou cultura de prevenció tal com demostra la dada que 3 de cada 10 empreses catalanes no disposen d'un pla de prevenció ni d'avaluació de riscos.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM