26maig2018

En directe: Selecció musical

Denuncien pintades al jaciment iber del Castell de Palamós, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional Les pintades que han aparegut en una cisterna del jaciment del Castell de Palamós
8 de gener de 2018 Escrit per 

Denuncien pintades al jaciment iber del Castell de Palamós, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional

El passat 30 de novembre el MAC-Ullastret va detectar diverses pintades al jaciment iber, un dels més importants de Catalunya que datat del darrer quart del segle VII aC.

En concret, en van localitzar en dos trams de la muralla, en un plafó informatiu i també en una cisterna.

El director del centre, Gabriel de Prados, assegura que els brètols "segurament per desconeixement" han actuat en dos dels punts més remarcables del poblat, que compta amb la catalogació BCIN.

Les pintades són diverses i compten amb una signatura amb pseudònim. El centre va presentar denúncia l'1 de desembre i els consta que els Mossos han obert una investigació per intentar determinar-ne l'autor o autors. De Prados remarca que els fets poden ser constitutius d'un delicte contra el patrimoni perquè es tracta d'elements d'alt valor.

De fet, el Museu ha elaborat un estudi preliminar per avaluar el cost de la reparació i els mètodes que caldria utilitzar. "Hem de veure si ho fem per via química o mecànica però no tenim clar que sigui reversible al 100%, especialment a la cisterna perquè la pedra ja pateix problemes de conservació i l'actuació ha de ser molt curosa", ha explicat. En qualsevol cas, ja ha avançat que les tasques podrien superar els 10.000 euros.

Tant la cisterna com la muralla daten d'entre els segles III i IV ac. En el cas de la cisterna, De Prados remarca que n'hi ha molt poques a Catalunya d'aquesta època i que, per això, lamenten especialment les bretolades que s'hi han produït. L'espai, remarca el responsable del centre, es troba a l'aire lliure tot i que és propietat de la Generalitat.

Amb l'objectiu d'evitar que fets com aquest es repeteixin, estan estudiant diverses mesures. Entre elles, s'han plantejat la possibilitat d'instal·lar-hi càmeres de videovigilància però ho han descartat per les dificultats tècniques que presenta el paratge i "perquè és impossible tenir-ho controlat les 24 hores del dia". Malgrat això, han decidit intensificar els controls periòdics que hi fan i apel·len a la conscienciació ciutadana per preservar el patrimoni arqueològic. "Cal que la gent ho valori per evitar aquestes conductes", insisteix de Prados.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM