25febrer2018

En directe: Selecció musical

Una de les famílies que feia un mes i mig que vivia en un dels pisos ocupats Foto: Xavier Pi / ACN
14 de juny de 2017 Escrit per 

Desallotgen el bloc ocupat de Sant Antoni de Calonge on una màfia venia claus de manera il·legal

El bloc de Sant Antoni de Calonge, situat al número 20 de l'avinguda Catalunya, es va ocupar de manera massiva el gener del 2015.

Al darrere de les ocupacions, hi havia una màfia que espanyava les portes i després venia les claus dels pisos. Fins avui, dels 54 habitatges que té l'edifici, n'hi havia 34 que estaven ocupats.

La situació era tan insostenible que els vint propietaris que tenen pisos havien renunciat a viure-hi o a llogar-los. De fet, com han precisat fonts de la comunitat, l'edifici era un focus de conflicte i les accions que s'havien fet fins ara per frenar les ocupacions no havien servit de res.

L'any passat es van fer operatius per tallar les connexions fraudulentes d'aigua i de llum, però al cap de poc temps ja s'havien tornat a manipular. A més, també es van instal·lar càmeres de seguretat, que tan sols van durar una hora en funcionament (perquè els ocupes les van arrencar sense més).

El desallotjament dels pisos ocupats s'ha fet per ordre dels Jutjats d'Instrucció 1 i 2 de Sant Feliu de Guíxols.

Pels voltants de les vuit del matí, un fort desplegament format per una cinquantena de policies ha envoltat el bloc. Patrulles dels Mossos d'Esquadra, de l'Àrea Regional de Recursos Operatius i efectius de la Policia Local han entrat a 21 dels 34 pisos ocupats (tots aquells que incloïa l'ordre judicial) i n'han fet fora els ocupes.

Les famílies han tingut vint minuts per recollir les seves pertinences, algunes de les quals han quedat amuntegades en maletes i bosses d'escombraries a l'entrada de l'edifici. Després, els paletes han tapiat l'entrada dels pisos i els operaris han tallat l'aigua i la llum dels 13 que encara queden ocupats. Apart, s'ha contractat una empresa de seguretat privada per vigilar l'edifici.

Segons indiquen des de la comunitat, no només s'ha barrat el pas als 21 pisos ocupats que avui s'han desallotjat. Per evitar noves ocupacions fins que la situació es resolgui del tot, els mateixos propietaris que van comprar pisos també han demanat explícitament que es tapiïn els seus habitatges.

Al bloc de Sant Antoni de Calonge hi operava una màfia que venia les claus dels pisos. De fet, ara fa dos anys, la policia va detenir tres dels seus integrants per oferir lloguers il·legals. La situació, però, no havia millorat, perquè la revenda de claus continuava. I aquesta vegada, també per part dels mateixos ocupes.

Això és el que va passar, per exemple, a principis de mes. Segons han explicat des de la comunitat, com que en un inici s'havia previst el desallotjament per al dia 2 de juny, algunes famílies havien revenut les claus, arribant a cobrar fins a 500 euros, a d'altres ocupes que van entrar al darrere. Gent que no sabia res des desallotjament i a qui, aquest dimecres, se'ls ha fet fora dels habitatges.

El gruix del desallotjament ha durat ben bé quatre hores. A partir de quarts d'una, els Mossos d'Esquadra i les unitats de la Policia Local s'han anat retirant; ara, queden parell de furgones i diversos policies vigilant les entrades, mentre els paletes i els operaris acaben de tapiar les portes i tallar les connexions fraudulentes.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM