22febrer2018

En directe: Selecció musical

El trio d'Etiòpia Trilogy amb el seu espectacle d'equilibris a la última edició del festival Foto: Gemma Tubert / ACN
4 de juliol de 2017 Escrit per 

El Festival del Circ de Figueres desapareix perquè els seus promotors han "perdut la il·lusió" per continuar fent-lo

31.473 espectadors, 24 atraccions de diferents disciplines i 88 artistes d'onze països diferents. Són les grans xifres de la 6a edició del Festival Internacional del Circ Ciutat de Figueres del passat febrer.

El seu promotor i director, Genís Matabosch, ha renunciat a continuar organitzant-ne més edicions. Ja ho intuïa ara fa unes setmanes, quan deia que la confiança amb l'Ajuntament s'havia refredat, i ara ho ha deixat clar.

"La il·lusió, que era el nostre motor, ha desaparegut; no podem seguir arriscant el mig milió d'euros que la Fundació aportava per fer possible el Festival, perquè no seria sensat", explica.

Matabosch vincula directament la fi del certamen amb el fet que el Museu del Circ, que s'hauria de fer a la Casa Nouvilas, "mai veurà la llum a la ciutat". I aquí el director recorda que l'alcaldessa, Marta Felip, per aconseguir el suport de l'oposició als pressupostos per a aquest 2017, va "sacrificar" la partida per estudiar la viabilitat del museu.

"El Museu del Circ no hi serà, a Figueres; i en la mesura que aquesta és una afirmació rotunda i contundent, ja no té sentit que hi continuï havent més festivals a la ciutat", subratlla Genís Matabosch. La crítica cap a l'Ajuntament per haver eliminat la partida del museu, però, no és l'única que el promotor de la Circus Arts Foundation llança cap al consistori.

Matabosch retreu que "determinats partits de l'oposició", en referència a Compromís-Podem i la CUP, hagi patit "un autèntic assetjament ple d'incoherències". El director del Festival del Circ assegura que se'ls ha "estigmatitzat" i fet quedar com uns "maltractadors" amb la moció que els dos grups van presentar per l'ús d'animals domèstics (gossos i gats) en dos espectacles d'aquesta darrera edició. I també critica que l'Ajuntament li obrís un expedient en aquest sentit.

De moment, allò que té clar Genís Matabosch és que l'hivern de l'any vinent Figueres quedarà orfe del Festival del Circ. Sobre el futur, assegura que encara és aviat per pensar-hi, però no renuncia a traslladar el certamen a una altra ciutat. Vinculant-ho també amb el Museu del Circ.

"Aquí o a Pernambuco hi ha d'haver un Museu del Circ; a mi m'hauria agradat moltíssim que hagués estat a la meva ciutat, però això no pot ser", indica. "De moment no treballem amb res", afegeix el director. "I en un futur? Poden passar tantes coses...", conclou Genís Matabosch.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM