23febrer2018

En directe: Selecció musical

Detecten nius de vespa asiàtica a cinc comarques catalanes on fins ara no era present Primer pla d'un niu de vespa asiàtica. / Foto: Servei de Flora i Fauna
26 de gener de 2018 Escrit per 

Detecten nius de vespa asiàtica a cinc comarques catalanes on fins ara no era present

Durant el 2017 es va registrar un creixement exponencial del nombre de nius de vespa asiàtica arreu del país.

En concret, se n'han trobat 370, enfront dels 116 localitzats el 2016, la qual cosa suposa un creixement del 68%. Tot i això, els experts creuen que només es tenen detectats un 10% de tots els nius existents.

Per fer front a tot plegat, la Generalitat ha elaborat un protocol d'actuació per a la vigilància i el control de les poblacions de la vespa asiàtica, en col·laboració amb els apicultors. De fet aquesta és l'única solució, ja que no es pot acabar amb la seva presència.

El procediment consisteix principalment en l'eliminació de nius i en la captura d'abelles reines, mitjançant paranys, quan surten de la hivernació, generalment a partir de finals de febrer, amb l'augment de temperatures. En cas de perill per a les persones, els Agents Rurals són els encarregats de la destrucció dels nius. També es treballa conjuntament amb ajuntaments, diputacions i consells comarcals en una estratègia en comú en la lluita contra aquest insecte.

La vespa asiàtica instal·la els seus nius, preferentment, a les branques altes dels arbres, tant a les zones urbanes com agrícoles o boscoses. Aprofita les valls fluvials i evita les poblacions pures de coníferes.

Els adults s'alimenten de líquids dolços (nèctar i mel) i també de fruita madura, mentre que les larves s'alimenten d'abelles i d'altres tipus d'insectes que són capturats pels adults i transportats als nius. Per això, se la considera una espècie invasora, perquè la seva presència influeix en el sector de l'apicultura, tot i que no sigui una espècie especialment agressiva contra les persones.

La vespa asiàtica és una espècie originària de la Xina, el nord de l'Índia i Indonesia. Va introduir-se a finals del 2004 a França, i posteriorment s'ha anat estenent a una velocitat estimada de de 100 km/any.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM