24febrer2018

En directe: Compàs de cobla (Sardanes)

La Diputació de Girona s'oposa a la construcció del gasoducte MidCat per "l'alt impacte" al territori El moment en què els diputats voten la moció contrària a la construcció del MidCat. / Foto: Lourdes Casademont (ACN)
23 de gener de 2018 Escrit per 

La Diputació de Girona s'oposa a la construcció del gasoducte MidCat per "l'alt impacte" al territori

El diputat de la CUP, Lluc Salellas, ha exposat els motius pels quals consideren que les institucions gironines s'han d'oposar a la construcció d'aquest gasoducte.

Així, s'ha referit al fet que aquesta obra es basa en un model energètic "centralitzat i obsolet" perquè fomenta l'ús d'un combustible fòssil i és totalment oposat a les noves polítiques d'energies renovables i a les xarxes de proximitat.

Per altra banda, la formació denuncia que la construcció comportarà un "alt impacte" al territori, ja sigui a nivell ambiental (serà soterrada però s'utilitzarà maquinària pesant amb un impacte de 40 metres d'amplada) com també econòmic, amb afectacions a sectors com l'agricultura o la ramaderia.

La resta de grups a l'oposició hi han donat suport. ERC i IdS han compartit els arguments recollits en la moció mentre que el PSC hi ha afegit el motiu de "precaució" tot denunciat la falta de "transparència i informació" que ha envoltat el projecte.

Per la seva banda, el PDeCAT ha explicat que compartien bona part dels motius recollits en la moció però que consideraven que aquest era un tema "complex". El seu portaveu, Albert Piñeira, ha justificat l'abstenció del partit admetent que tenen "seriosos dubtes" amb aquest projecte d'interès comunitari de la UE però que creuen que caldrà discutir-ho amb el nou govern de la Generalitat i els departaments competents, com és Territori i Sostenibilitat, així com els representats del govern espanyol. En aquest sentit, s'han compromès a estar "molt atents a la seva evolució" i a fer-ne un "seguiment exhaustiu".

Pel que fa als arguments contraris, Piñeira també s'ha referit a l'impacte del territori, posant l'exemple de les "mancances importants" que hi ha hagut a nivell de reparació de les zones afectades del tram ja construït a Hostalric, alhora que ha qüestionat la "viabilitat" de l'obra.

La moció que ha presentat la CUP al ple de la Diputació de Girona es basa en el text de l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) que ja s'ha aprovat al Consell Comarcal de la Selva i també a l'Ajuntament de Girona. En el text es desgranen els motius pels quals s'oposen a aquest gasoducte interconnector entre la península ibèrica i França que creuarà les comarques gironines.

Aquest projecte va iniciar la seva tramitació el 2007 i es va paralitzar per l'Estat francès el 2010. Tot i així, el 2011 el govern espanyol va executar el primer tram del projecte des de Martorell fins a Hostalric. Actualment, el projecte es reactiva per completar un segon tram des d'Hostalric a Figueres, i el tram transpirinenc. A més, en el projecte 2017 s'inclou l'ampliació de la capacitat dels gasoductes existents entre Tivissa i Arbós i entre Castelnou i Vilar de Arnedo.

Els municipis afectats en el tram Hostalric-Figueres, inclouen també els municipis de Sant Feliu de Buixalleu, Maçanet de la Selva, Sils, Riudellots de la Selva, Aiguaviva, Bescanó, Salt, Sant Gregori, Palol de Revardit, Cornellà de Terri, Vilademuls, Pontós, Borrassà i Avinyonet de Puigventós. La majoria d'aquests municipis, segons es denuncia a la moció, s'ubiquen en entorns d'"alt valor agrícola, ecològic i paisatgístic, sovint protegits, inclosos en espais PEIN, la Xarxa Natura 2000 i el Catàleg d'espais d'interès natural i paisatgístic de les comarques gironines". La resta del traçat encara no s'ha fet públic.

En el text de la moció, es demana entre altres coses que el Parlament rebutgi "qualsevol tràmit" referent al projecte per la "manca de transparència i informació" i que demani a la UE que faci públics els informes que expliquin la necessitat de l'obra així com la seva viabilitat econòmica. Una informació que s'hauria de sotmetre a una auditoria externa i independent per poder validar les conclusions. En el cas de la Generalitat, demanen que invalidin l'avaluació d'impacte ambiental i que no aprovi el traçat per l"'alt impacte" al territori.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM