25maig2018

En directe: Selecció musical

Dispositiu policial contra el frau elèctric al barri de Vila-roja de Girona Operaris d'Endesa, Mossos d'Esquadra i Policia Municipal a l'entrada d'un dels blocs durant l'operatiu contra el frau elèctric a Vila-roja. / Foto: Xavier Pi (ACN)
25 de gener de 2018 Escrit per 

Dispositiu policial contra el frau elèctric al barri de Vila-roja de Girona

L'operatiu contra el frau elèctric al barri de Vila-roja de Girona ha començat a quarts de deu del mati. Hi han pres part agents de la Policia Municipal i dels Mossos d'Esquadra.

Aquest darrer cos ha desplaçat tres furgones de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), amb una vintena d'agents, i també efectius de seguretat ciutadana.

Fins a quarts d'una del migdia, els tècnics d'Endesa han inspeccionat les connexions d'una quinzena d'edificis. Tots ells formen part del Grup Vila-roja (els blocs situats a la part alta del barri, a tocar de l'escola). S'han fet 158 inspeccions de comptadors, s'han identificat sis persones i s'han detectat vint fraus elèctrics.

D'aquests, disset corresponien a pisos que –directament- punxaven la llum de la xarxa; els tres restants, tenien els comptadors manipulats. En alguns casos, a més, la companyia ja havia enganxat un avís al quadre de comptadors. Avui, però, els operaris d'Endesa han tallat directament els cables amb l'ajuda d'unes alicates.

El vicealcalde de Girona i regidor de Seguretat, Eduard Berloso, ha explicat que l'operatiu d'aquest dijous és conseqüència directa dels continus talls de llum que patia el Sector Est de la ciutat amb l'arribada de la fred. "Els veïns es van queixar a Endesa i ens van demanar mediació; ara, la companyia ha complert amb allò a què s'havia compromès", ha afirmat Berloso.

El vicealcalde ha admès que, tot i que fa un mes que a Vila-roja ja no hi ha talls de llum, l'operatiu d'avui era necessari. "Un dels arguments que sempre ens ha donat la companyia és que hi ha sobrecàrrega de línies, precisament per connexions incorrectes, i això fa que el transformador falli", ha dit Berloso.

A diferència de la Font de la Pólvora, on durant aquests operatius es descobrien plantacions de marihuana, avui els agents no n'han trobada cap a Vila-roja. Berloso ha dit que els agents de la Policia Municipal han anat al lloc amb els gossos de la unitat canina experts en detecció de drogues, i no se n'ha localitzat. "Es tractava d'habitatges particulars que punxaven la llum i que s'han desconnectat", ha explicat el vicealcalde.

Eduard Berloso també ha afegit que la problemàtica dels talls de llum no es pot donar per "solucionada" –perquè avui tot just s'ha fet una zona del barri- però sí per "investigada". El regidor ha explicat que, si bé es podria pensar que la causa de les sobrecàrregues eren els cultius de marihuana, "fins ara això no és així". "És a dir, que els talls de llum podrien deure's més a aquells pisos que s'enganxaven a la xarxa", ha subratllat.

Berloso també creu que, durant les darreres setmanes, hi pot haver pisos que hagin deixat de punxar la llum. "Des del moment en què els talls van crear alarma, vam demanar a Endesa que posés generadors com a mesura d'urgència, i poc després la situació va acabar-se; però per si mateix no hi ha res que se solucioni", ha valorat el vicealcalde.

Ara, l'Ajuntament de Girona estudiarà les queixes que els han fet arribar veïns d'altres barris (com Germans Sàbat, Pont Major i Pedret) dient que també pateixen talls de llum. Berloso ha explicat que un equip del consistori anirà als diferents centres cívics per informar els afectats, dir-los que presentin una queixa a Endesa i, després, l'Ajuntament farà mediació amb la companyia. "Si s'han de fer operatius com el d'avui a Vila-roja es faran, i sinó demanarem a Endesa que revisi les instal·lacions", ha conclòs el regidor de Seguretat.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM