20febrer2018

En directe: Selecció musical

Treballadors de l'empresa que està executant els treballs d'eliminació de les 15 hectàrees d'eucaliptus del massís de les Gavarres Foto: Gemma Tubert / ACN
14 de juny de 2017 Escrit per 

Eliminen 15 hectàrees d'eucaliptus de les Gavarres per recuperar espècies autòctones i lluitar contra els incendis

La presència d'eucaliptus al massís de les Gavarres té l'origen en unes plantacions intensives que als anys 70 va promoure la fàbrica de paper Torras (coneguda com a Torras Paper).

Aleshores i amb el suport de les administracions, es veia com una bona oportunitat per rendibilitzar terrenys que no es podien urbanitzar i que estaven ocupats per boscos i conreus abandonats.

L'empresa, a més, preveia posar a provar un centenar de varietats d'aquesta espècie. Es van seleccionar els 'clons' que millor s'adaptaven a la zona i es van plantar fins a 480 hectàrees. D'aquestes, actualment en queden unes 400 completament abandonades.

L'eucaliptus, però, és una espècie al·lòctona (no és pròpia de la zona) i, a més, facilita la propagació del foc en cas d'incendi forestal.

En els darrers anys s'hi ha fet algunes actuacions per anar minimitzant els riscos a la zona i, a la vegada, recuperar progressivament el seu patrimoni natural. La més contundent s'ha dut a terme ara, amb el finançament d'aquesta fundació, que promou projectes socials arreu del món.

En concret, s'han eliminat 15 hectàrees d'aquests arbres, al terme de Quart i amb una inversió de 33.091 euros. El seu propietari, Josep Maria Güell, ha explicat que la fàbrica de paper va promoure l'actuació, amb el suport institucional però que mai va donar rendiments. Güell ha admès que era un perill i ha assegurat que sense el suport econòmic per tirar-ho endavant, no ho hagués pogut assumir.

La iniciativa la dirigeix el Consorci de les Gavarres però l'ha impulsat la Cork Forest Conservation Alliance, una entitat americana que vol posar en valor la cultura del suro entre el públic nord americà.

De fet, un cop s'hagin acabat els treballs de tala i de cares a l'octubre, s'hi plantaran espècies autòctones de la zona com les alzines sureres. El seu director, Patrick Spencer, ha assegurat que els eucaliptus són uns arbres molt perillosos des del punts de vista dels incendis i que "no haurien de ser presents als boscos".

Per la seva banda, el representant de la fundació Nando and Elsa Peretti, Paolo Manzin, ha explicat que l'entitat ha participat en els darrers set anys en més de 900 projectes en 82 països del món. "Aquest ens el sentíem molt proper".

A més, la iniciativa també té una vessant social. I és que la plantació d'espècies autòctones que es farà passat l'estiu anirà a càrrec de la Cooperativa d'inserció social Idària, que ofereix oportunitats laborals a persones en risc d'exclusió.

El màxim responsable del Consorci, Fermí Santamaria, ha volgut remarcar la importància de l'actuació com un "clar exemple" de les sinèrgies que es poden aconseguir quan "organitzacions conservacionistes de diferents països treballen conjuntament amb objectius comuns" en favor d'un planeta més sostenible.

Santamaria ha admès que les plantacions massives d'aquesta espècies es van fer amb la connivència de les administracions públiques i ha assegurat que s'està treballant per reparar progressivament el "dany" causat.

Aquesta no és la única actuació per a la prevenció d'incendis a la zona. Al terme municipal de Sant Martí Vell la fundació també ha finançat i executat una franja de prevenció d'incendis de cinc quilòmetres. L'actuació, amb un pressupost d'11.240 euros, està inclosa en el pla de prevenció d'incendis del massís de les Gavarres. La intervenció, a banda de reduir la càrrega de combustible forestal a la zona, permetrà facilitar la intervenció i el trànsit de vehicles dels Bombers si s'hi declara un foc.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM