25maig2018

En directe: Selecció musical

Del Baix Empordà a 31 països del món: l'enviament frustrat de mig miler de sobres amb marihuana a l'interior El cap de l'ABP del Baix Empordà, l'inspector David Puertas, envoltat dels sobres que contenien marihuana i s'enviaven per correu ordinari. / Foto: Xavier Pi (ACN)
5 de febrer de 2018 Escrit per 

Del Baix Empordà a 31 països del món: l'enviament frustrat de mig miler de sobres amb marihuana a l'interior

La investigació que va permetre estrènyer el cercle al voltant d'aquesta família (pare, mare i fill) va començar a mitjans novembre.

Va ser llavors quan els treballadors d'una oficina de Correus van alertar la policia, perquè havien detectat fins a 66 sobres amb contingut sospitós.

Els Mossos van examinar-los i van descobrir que tots ells contenien marihuana. La droga, però, no feia olor, perquè estava posada dins de diversos sobres termosegellats. Un a dins de l'altre, de manera totalment hermètica.

"Cadascun contenia una quantitat de marihuana que oscil·lava entre els 10 i els 70 grams; i en alguns sobres, n'hi havia de fins a tres tipus diferents", concreta el cap de l'ABP de la Bisbal d'Empordà, l'inspector David Puertas. A simple vista, però, no s'apreciava res.

Els Mossos van posar el focus damunt la família d'Ullà i a finals de desembre en van detenir els tres integrants. Ja aleshores, a casa seva hi van trobar fins a 60 quilos de marihuana. Ells mateixos la cultivaven, la separaven per tipologies de cabdells i s'encarregaven de preparar les comandes.

La mecànica era sempre la mateixa. Contactaven amb els seus clients per Internet, s'asseguraven de rebre els diners de l'encàrrec per avançat i els enviaven la marihuana per correu. "D'aquesta manera, evitaven els controls", precisa Puertas. L'enginy de la família d'Ullà, a més, arribava més enllà. Per no aixecar sospites, feien servir sobres de colors i, en alguns, fins i tot hi posaven etiquetes de 'Felicitats'.

Després de desmantellar aquest particular 'negoci', els Mossos sospitaven que la família hauria tramès uns 300 enviaments de droga setmanes abans que els detinguessin. Però es van quedar curts. La policia ha arribat a interceptar gairebé mig miler de sobres (en concret, 490). Tots ells, llestos per viatjar arreu del món a través del correu ordinari.

Aquesta setmana els han obert a comissaria i n'han aixecat acta, juntament amb el lletrat de l'administració de Justícia. Per inspeccionar el mig miler de sobres, s'hi han estat tres dies. En total, tots ells contenien 8,9 quilos de marihuana. Una quantitat que aquí, al mercat negre, valdria 48.612 euros (però que en algun dels països on s'enviava, arribaria a quadruplicar aquest valor).

La família d'Ullà havia arribat a teixir una veritable xarxa internacional de clients a qui els venia droga. De fet, n'hi ha prou amb mirar les adreces dels sobres que, aquest cop, no arribaran a destí. Hi apareixen ciutats de fins a 31 països diferents. La majoria d'ells d'Europa (com Suècia, França, Alemanya, Grècia, Itàlia, Gran Bretanya o Portugal) però també de la resta de continents. En concret, l'Índia, el Brasil, Filipines, Austràlia, Dubai, Sri Lanka, Kènia i Tailàndia.

A hores d'ara, el matrimoni d'Ullà i el seu fill es troben en llibertat condicional. El cap de l'ABP explica, però, que d'ençà que se'ls va arrestar, no s'han detectat més enviaments de droga. "Hem anat fent les gestions oportunes per interceptar tots aquells que ja s'havien dipositat a Correus, però", concreta Puertas.

La investigació, però, encara durarà setmanes. Ara els tocarà el torn als experts informàtics, que hauran de rastrejar la web oculta per intentar descobrir com la família d'Ullà venia droga a nivell internacional. "Suposem que tenien una xarxa potent, sobretot a l'hora de fer publicitat, però de moment desconeixem com contactaven amb els compradors", concreta l'inspector David Puertas. I conclou: "Evidentment, però, parlem de gent que sabia allò que es feia i que volia expandir-se quan més millor".Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM