25febrer2018

En directe: Selecció musical

Les excavacions a la necròpolis de Vilanera a l'Escala posen al descobert 17 tombes del Bronze final i l'edat de Ferro Arqueòlegs treballant a la necròpolis de Vilanera a l'Escala. / Foto: Departament de Cultura
18 d'octubre de 2017 Escrit per 

Les excavacions a la necròpolis de Vilanera a l'Escala posen al descobert 17 tombes del Bronze final i l'edat de Ferro

Els treballs, que es va acabar la setmana passada, estan impulsats pel Departament de Cultura i l'Ajuntament de l'Escala. S'han centrat en l'anomenat sector 3, al límit sud del turó.

Les excavacions a la necròpolis de Vilanera es van reprendre l'any 2016, quan aquesta zona, situada a l'oest del terme del municipi i la seva àrea adjacent, van ser declarades Espai de Protecció Arqueològica per part de Cultura.

La primera intervenció va excavar la zona que protegia diverses inhumacions i una estructura megalítica central, que es va poder vincular al primer període d'ús funerari durant el Neolític mig.

Els treballs realitzats al llarg del mes de setembre han prioritzat, en canvi, excavar la necròpolis de cremació que, segles més tard, es va estendre als peus del turó i que ja havia quedat al descobert en actuacions realitzades entre el 1999 i el 2000.

En concret, s'hi han localitzat tres tombes crematòries que es poden atribuir al Bronze final. Aquestes estructures contenien una urna ceràmica amb restes de la cremació. També s'han descobert 14 estructures més de la primera edat de Ferro (del segle VII aC) i que consisteixen en fosses excavades la subsòl on també es dipositava una urna amb restes humanes cremades i peces ceràmiques.

La campanya l'ha realitzat un equip d'arqueòlegs dirigits per Dolors Codina i ha comptat amb la participació d'una trentena d'estudiants de diverses universitats de la península i d'Itàlia, en col·laboració amb el Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM