25febrer2018

En directe: Selecció musical

Desenes de visitants a la sala on es farà l'exhumació de Salvador Dalí Desenes de visitants a la sala on es farà l'exhumació de Salvador Dalí. / Foto: Gemma Tubert (ACN)
20 de juliol de 2017 Escrit per 

Figueres blinda aquesta tarda els accessos al Museu Dalí per l'exhumació de l'artista

Figueres es prepara per un dia que passarà als annals de la història de la ciutat.

Tal i com va dictaminar el Jutjat de Primera Instància Número 1 de Madrid el passat 26 de juny, aquest dijous al vespre la comitiva judicial, que anirà acompanyada del forense que va embalsamar l'artista Narcís Bardalet, arribarà al Museu Dalí a les vuit del vespre. Ho farà per extreure mostres d'ADN de l'artista i així poder contrastar-les amb les de Pilar Abel.

L'objectiu és determinar si, tal i com sosté a la demanda de paternitat, Abel és filla biològica del geni empordanès. La seva demanda ja s'havia atès el mes d'abril passat però la fundació va aconseguir aturar el procés per un defecte de forma. Finalment, el jutjat va emetre una segona interlocutòria, que culminarà amb l'exhumació.

La fundació, que va presentar recurs juntament amb l'advocacia de l'Estat, va demanar que s'aturés el procés argumentant que veia impossible poder executar l'exhumació tenint en compte la complexitat de l'actuació i el poc temps del qual disposaven. I és que les despulles de l'artista reposen sota una llosa d'1,5 tones. A més, es tracta d'un edifici de propietat municipal que està catalogat.

El jutjat només ha atès una part del recurs interposat per la Fundació: li ha permès continuar amb la jornada de visites habitual per no entorpir la seva activitat i l'exhumació es practicarà un cop tanquin portes.

Per a fer-ho, es preveu utilitzar una grua de petites dimensions amb politges. L'aparell ha de servir per retirar la llosa i poder extreure mostres de l'artista.

La fundació vol evitar per tots els mitjans que es puguin prendre imatges d'aquest moment. Per això, instal·laran un carpa que taparà la zona d'actuació i evitarà que, per exemple, els 'drons' puguin prendre imatges per sobre de la cúpula de vidre.

També s'ha prohibit expressament a tots els integrats de la comitiva que en facin. La intervenció s'ha d'executar en la més estricta discreció. Els treballs, però, es preveuen llargs. De fet l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha explicat que tot i que entraran a les vuit no esperen que abans de mitjanit es pugui aixecar la làpida.

Tot i que aquest matí el museu ha funcionat amb total normalitat i centenars de visitants s'hi ha aplegat en les habituals visites, l'expectació per la jornada d'avui és màxima. "Ens ho prenem amb humor empordanès", ha dit Felip tot i reconèixer que la situació no és la "desitjada". "En poques setmanes hem vist com una cosa que semblava impossible ha passat i és quelcom que no ens hauríem imaginat mai", ha afegit.

L'alcaldessa ha explicat que mitjans d'arreu del món s'han acreditat per poder viure el moment –encara que haurà des ser des de l'exterior del recinte-. Per Felip, aquesta situació situarà la ciutat al mapa i "tornarà a posicionar" la marca de Figueres. Malgrat això, posaran en marxa un dispositiu especial per evitar problemes i facilitar l'exhumació.

A partir de les sis de la tarda, es tallaran els carrers a l'entorn del museu i es reforçarà la presència policial a la zona. També s'han reservat els aparcaments del davant de la Torre Galatea per atendre les peticions de mitjans de comunicació.

L'extracció d'ADN de l'artista arriba una setmana després que se li prenguessin mostres a Abel. La suposada filla del pintor va traslladar-se a l'Institut de Toxicologia de Madrid per sotmetre's a l'extracció.

La dona, nascuda l'any 1956, sosté que la seva mare i el pintor van mantenir una relació clandestina quan la dona treballava a Cadaqués d'assistenta per a uns amics de la família Dalí.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM