25maig2018

En directe: Selecció musical

Les exportacions gironines creixen un 12% entre gener i setembre i marquen un nou rècord Una empresa càrnia gironina. / Foto d'arxiu (ACN)
21 de novembre de 2017 Escrit per 

Les exportacions gironines creixen un 12% entre gener i setembre i marquen un nou rècord

Si bé aquest setembre s'han frenat, en l'acumulat de l'any les exportacions gironines mantenen l'empenta.

Segons recull l'estadística que publica periòdicament el Ministeri d'Economia, les vendes a l'exterior de les empreses del territori han crescut un 12,3% durant els tres primers trimestres del 2017. En concret, s'ha arribat fins als 3.994.355,93 euros.

Per sectors, la indústria alimentària continua encapçalant el gruix de negoci exterior. En concret, entre gener i finals de setembre, aquest sector ha fet vendes a l'exterior per valor de 1.637,2 milions d'euros (un 13,3% més respecte el mateix període del 2016).

I dins l'alimentari gironí, les càrnies continuen posicionant-se al capdavant de l'estadística. Entre gener i setembre, les exportacions del clúster (carn i despulles d'animals) sumen 1.003 MEUR; és a dir, que aquesta indústria concentra fins al 25% de les exportacions que es fan des de la demarcació.

La resta de vendes a l'estranger del sector alimentari, fins arribar als més de 1.600 milions d'euros, se les reparteixen diferents productes. Entre aquests, per exemple, els preparats alimentaris (113,8 MEUR), el cafè (110,2 MEUR) o la confiteria industrial (62,5 MEUR).

A la indústria alimentària, segons recullen les dades del Ministeri, la segueixen les exportacions de productes químics. Aquest 2017, se n'han fet vendes per valor de 770,5 milions d'euros (amb un creixement interanual entre gener i setembre del 18,5%). Entre d'altres, això s'explica per l'empenta de les farmacèutiques (236,18 MEUR). Del desglossat per sectors, dins el pòdium també en destaquen les exportacions de maquinària i béns d'equip (346,83 MEUR).

L'estadística del Ministeri també recull quins són els principals destins de les exportacions gironines. Les empreses del territori continuen exportant a la Unió Europea, el seu mercat tradicional per proximitat. En l'acumulat de l'any, els països que encapçalen el llistat són França (1.074 MEUR), Itàlia (322,27 MEUR), Alemanya (270,04 MEUR), Portugal (210,54 MEUR) i el Regne Unit (179,31 MEUR).

El sisè lloc de la llista, però, no és per a cap país europeu, sinó per al gegant asiàtic. Prova que les firmes gironines –i aquí, novament cal destacar les càrnies- cada cop impulsen més les vendes cap a la Xina. En concret, aquest 2017, les exportacions que s'hi ha fet sumen 173,82 MEUR, passant per davant d'altres destins com Irlanda, Polònia, Bèlgica o els Països Baixos.

Altres països de fora la Unió Europea que apareixen dins les quinze primeres posicions del llistat són Corea del Sud (en onzè lloc) seguit dels Estats Units (al dotzè) i del Japó (al quinzè).

Al costat de les exportacions, l'estadística del Ministeri d'Economia també permet veure què s'ha important a les comarques gironines. Entre gener i setembre del 2017, les importacions han crescut un 11,2% situant-se als 1.960,4 milions d'euros (essencialment, de matèries plàstiques, maquinària, productes químics, paper i cartró i tractors).

Això fa que, comparat amb les exportacions, la balança comercial de la demarcació sigui positiva (perquè les comarques gironines venen més a l'exterior que no pas hi compren).Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM